Какво представлява така наречената "сделки на данъчна оценка"? Продавачът и купувачът подписват договор не на реалната цена, на която се извършва самата продажба на имота, а на цената според данъчната оценка.

На места данъчните оценки и пазарните цени се разминават драстично. По този начин купувачът спестява средства по прехвърляне - местен данък, нотариална такса и такса за вписване.

Практиката не е рядко срещана, макар че според някои юристи тя представлява нарушение на законите.

Бившият председател на ДСБ и юрист Радан Кънев посочва: "Създаването на документ с невярно съдържание е престъпление.  Укриването на данъци чрез документ с невярно съдържание е престъпление. Според характера на сделката и стойността, може да става дума за укриване само на местен данък, но и на ДДС в големи размери. Отделно, възниква въпросът как се плаща остатъкът от сумата и какъв е произходът на тези допълнително платени пари".

Имотните декларации на властта предизвикват съмнения за подписване на сделки на база данъчна оценка.

TrafficNews прегледа декларациите на имущество и конфликт на интереси на депутатите, евродепутатите и членовете на кабинета.

Те са подадени през 2018 година. Не касаят обаче изминалите дванадесет месеца, а само предходния период. Ето и няколко примера, които на пръв поглед се набиват на очи.

Независимият депутат Ангел Исаев, който влезе в парламента през листата на ДПС, но после беше изключен, изглежда сключва изгодна сделка. През 2012 година той се сдобива с половин къща с двор в Бургас, а стойността е 15 913 лева.

През 2014 година заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев и съпругата му придобиват апартамент от 59 квадрата в столицата. Стойнев взима 1/12 от жилището за 7250 лева, а съпругата му – 11/12 за същите средства. Сметката показва, че общо имотът излиза 14 500 лева. Като правно основание за придобиване и средства за това Стойнев и съпругата му са посочили "дарение".

25 000 лева според декларацията си плаща депутатът от ГЕРБ Александър Александров за апартамент в миньорския град през 2014 година.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов купува половин апартамент 110 квадрата през 2017 година в столицата за 36 822 лв.

Десислава Гушева от ГЕРБ пък взима през 2005 година вила в Цигов чарк с площ 165 квадрата за... 1893 лева.

А лидерът на БСП Корнелия Нинова е купила апартамент в столицата, голям 90 квадрата, за 21 000 лева през 2004 година.