Председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ гласува преди броени минути в родния си град Кърджали. Няколко минути отне на политика, за да упражни правото си на вот. Той поиска от членовете на СИК да му бъдат разяснени правата и задълженията му, както и да му бъде демонстрирано как се гласува.

Веднага след това той се спря пред журналистите и призова българските граждани да излязат и да упражнят правото си на вот.

„Не е трудно да се гласува на машина. СИК им съдейства, не е страшно. Българските граждани заслужават европейски стандарти на живот, знаещи и можещи политици, държавници, политици с държавническо мислене”, каза Карадайъ.

Той обаче бе скептичен в честността на изборите, визирайки скандала с машините, които от дни вълнува политици и членове на ЦИК.

„Държавните органи, би трябвало да гарантират спокойствие и честността на избори. Кабинета не се справи с това, дори създаде съмнения и несигурност. Нещо повече, дори  счупи доверието в честността на изборите. Излезте и гласувайте отговорно, за знаещи, отговорни и можещи политици. Последните дни видяхме какво се случи с машините. Затова сме на мнение, че задължително трябва да се броят разписките на 100%. Контролните разписки са въведени, за да се гарантира доверието. Показахме на избирателите, че няма от какво да се притесняват. Всеки гражданин ще може да упражни правото си на глас”, каза още кандидатът за президент.

Преди минути и почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува. Той беше първият политически лидер, който гласува на изборите днес - направи го малко преди 8 часа. Доган гласува машинно, а след като пусна разписките от вота си, поздрави хората в секционната комисия и си тръгна.