Тодор Стоилов от Пловдив, който е кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България", даде интервю пред Радио "Фокус".

Водещ: Г-н Стоилов, вие сте математик по образование. Как формулирате задачите пред бъдещето на ЕС и какво е решението за мястото на България е него?

Тодор Стоилов: Европейските избори през месец май са в момент на подписване на един много специален договор за Европа, която да защитава правата на гражданите и да насърчава солидарността и за Европа, която гарантира по-добър живот на мнозинството, а не на малцинството. През последните 12 години, в които ЕС е управляван от десни партии, се вижда, че някак си задачата не излиза. Виждаме, че не се справяме с демографията. ЕС избира по-лесния вариант да си внесе работна ръка, отколкото да произведе собствена такава работна ръка. Смятам, че е необходима коренна промяна и то промяна в цялостния поглед и цялостните политики на ЕС.

Водещ: Идвате от частния бизнес, мениджър сте в частна фирма. Как ще наваксаме достатъчно бързо изоставането си спрямо останалите страни-членки, изоставането на България имам предвид?

Тодор Стоилов: България е с догонваща икономика и всяка година нашите управляващи се хвалят с това как имаме ръст от порядъка на 3%, 3,6%. Но за сметка на нашите съседи румънците, с които много често се сравняваме, при тях прогнозният ръст е от порядъка на 5-6%. Така че това са все едно да вземете два автомобила и единият да се движи със 70 километра в час, а другият със 140 и да очакваме този, който се движи с по-ниската скорост, да догони другия преди него. Да не говорим и за Западна Европа. Необходими са мерки, които да бъдат прилагани и от националното правителството, именно за това България трябва да бъде равноправен член в ЕС и нашата икономика да успее да бъде конкурентоспособна и да догони западноевропейската, защото производителността на българския работник е два пъти по-ниска от средноевропейската такава. Но за сметка на това заплащането ни е от 4 до 6 пъти по-ниско от средноевропейското, което поставя нашия работник под един постоянен миграционен натиск, за да си търси по-добри заплащания и условия на труд някъде на запад, далеч от България, където да бъде социално активен в други икономики, а не в нашата икономика.

Водещ: Каква линия на политика трябва да води България в ЕС? Какво ще иска да постигне с участието си в него?

Тодор Стоилов: Наистина смятам, че е заблуда, че България е малка държава. Напротив. България е средно голяма по територия европейска държава и ние трябва да пресечем този момент, в който България да бъде в менюто на европейската аристокрация. България трябва да седне на масата и да покаже своя национален интерес и да го отстоява. Смятам, че пропуснахме много възможности. Това се видя и с Пакта „Мобилност“ на Макрон. Ние бяхме страна, председателстваща ЕС, и не успяхме да акцентираме върху този момент. Също така и президентът Макрон бе на гости в България, но освен снимки в Евксиноград като че ли не успяхме да се възползваме от тази визита и висшата ни дипломация се провали в това направление и остави над 100 000 български шофьори на произвола на съдбата. Големите превозвачески фирми бяха принудени или да се пререгистрират някъде на запад, или да направят драстични съкращения.

Водещ: Какво предвижда като политики за промяна „Визия за Европа“ – документът на Българската социалистическа партия, в чиято листа сте?

Тодор Стоилов: Българската социалистическа партия първа излезе с управленски проект или по-скоро с проект за бъдещето на Европа на своя конгрес на 26-ти януари. Точките са много, но като цяло ние се стремим да изградим един Европейски социален съюз. Съюз, който да бъде подкрепен от изцяло нов икономически модел на развитие и растеж на всяка страна. Един демократичен ЕС, който да уважава суверенитета на държавите-членки. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в услуга на сближаването на гражданите, с повишена кохезионна политика за държавите, които са догонващи и а реалната икономика да бъде силно ефективна. ЕС на младите разбира се, защото те са бъдещето. По-добър живот за тях с активно демократично участие на бъдещите поколения, увеличаване на финансирането за младежката заетост с 5 милиарда.  Продължаване на успешни програми като „Еразъм плюс“, културен чек. Всеки млад човек, след като навърши 18-годишна възраст, му се определя определена сума, с която той да може да посещава културни  мероприятия. Устойчива миграционна политика, основана на солидарност, уважение към националните приоритети. Да пресечем тази миграция по принуда към Западна Европа, а тя да бъде само по желание. ЕС трябва да бъде и самостоятелен фактор в глобалната политика. Това са основните акценти, които поставихме във „Визия за Европа“.

Водещ: А вие като млад човек какво бихте искали да промените в ЕС и как ще го направите?

Тодор Стоилов: Не е лесен въпрос. Наистина младостта е енергия. Това, което ми е най-болезнено от срещите, които правя с избиратели, особено по малките населени места, основните проблеми, които маркират, това са бедността, безработицата, обезлюдяването. И именно тази миграция по принуда. Младите хора са принудени да мигрират към големите градове или към Западна Европа. Ние трябва да започнем да говорим за Европа на регионите, а не на Европа на нациите. И това ще бъде моята мисия. Да успеем да съхраним младите хора като основен капитал и потенциал за нашето бъдеще.

Водещ: Как променяйки ЕС с тази ваша мисия, ще промените и България?

Тодор Стоилов: Виждаме, че спрямо последните статистически проучвания България вече е под 7 милиона. Всяка година раждаемостта е доста по-малка от смъртността. Според мен един от основните моменти е да опитаме по някакъв начин да бъдем по-привлекателни за тези 2 милиона българи, които след 1990 г. решиха да намерят своето развитие някъде другаде извън България. Това трябва да бъде нашата мисия, да се опитаме да направим така, че България да бъде привлекателно място за тези наши сънародници.

Водещ: А какво ще ги накара те да се върнат обратно, да се установят у нас и да продължат развитието си, да работят тук. Те, а и другите, които пътуват и учат в страните от Западна Европа. Как ще ги върнете обратно, г-н Стоилов?

Тодор Стоилов:  Един от основните проблеми, който се изтъква в държавата и за който се говори много в последно време, това е липсата на безнаказаност и корупцията. Ние се надяваме, че създаването на европейската прокуратура ще спомогне до голяма степен и за връщането на правовата държава и в България. Както вече ви споменах, основен проблем са доходите и бедността. И ние в нашия основен документ на нашето политическо семейство Партията на европейските социалисти сме заложили като основен приоритет единна минимална европейска заплата и единна минимална европейска пенсия. Това са реални инструменти, които да опитат да накарат тези хора да се завърнат в България.

Водещ: А  вие по кои теми ще работите в Европейския парламент?

Тодор Стоилов: Като млад човек със сигурност младежката политика, също така и в сферата на икономиката.

Водещ: Представител сте на младите кандидати за евродепутат, каква ще бъде вашата принадена стойност в Европейския парламент?

Тодор Стоилов: Както вече споменах, младостта е енергия и младите хора имат един малко по-друг поглед за бъдещето. Преди всичко аз съм патриот и със сигурност ще отстоявам националния български интерес в обединена Европа.

Водещ: Г-н Стоилов, как формулирате българския национален интерес?

Тодор Стоилов:  Българският национален интерес не може да се формулира с едно изречение, с няколко думи. Наистина голям успех е това, което подеха социалистите, за премахването на двойните стандарти в храните. Не може Европа да бъде обединена и да бъде единна, когато говорим за различни стандарти в храните. Няма двойно качество храни, няма двойно качество хора, какъвто етикет се слага на България. Нашите управляващи рекламират България като държавата данъчен рай с най-ниските данъци, с най-ниската цена на работната ръка. Аз като млад човек не харесвам да ми слагат етикет, че съм нископлатен работник. Това по-скоро отблъсква, отколкото да привлича.

Водещ: Вие имате опит, мениджър сте, имате опит от частния бизнес, какво от Европа трудно може да дойде в България според вас? И защо?

Тодор Стоилов: Ако отворим българските икономически списания и погледнем класациите в тях на най-големите фирми по оборот, ще забележим, че много голям процент от тях, както и на челните места, така и на първите сто са външно търговски дружества. Това са дружества, които изнасят капитал от България. Това е, което трябва да се опитаме по някакъв начин да направим така, че нашият ресурс да остава в България или това, което изнасяме, да бъде продукция с добавена стойност, а не да изнасяме само суровини. Ние опитахме с нашия управленски проект „Визия за България“ под някаква форма да задължим големите хипермаркети, със закон да ги накараме да закупуват свежи плодове и зеленчуци в радиус от 50 или 100 километра от съответната верига, което да гарантира  пазар на българските зеленчукопроизводители. Което пак според мен би било успешна мярка за насърчаване на наше родно производство.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.