От "МИР" настояха за безопасното провеждане на парламентарните избори да бъде въведено видеонаблюдение върху целия изборен процес, а не само на броенето на бюлетините.

От партията предложиха да бъде създаден Национален щаб за честни избори, в който да влязат всички политически партии, представители на ЦИК и на всички институции, отговорни за изборния процес, предаде news.bg.

Председателят на партията Симеон Славчев се надява през настоящата година страната да се справи с последиците от пандемията и да се върне нормалността в държавата. Машините са победата на гражданското общество в България, но за съжаление тя беше помрачена от промените в Изборния кодекс, посочи Славчев.

"Задължителното вкарване на машинното гласуване в Изборния процес ще намали фалшификациите и манипулациите, като даде възможност за провеждане на честни избори", категоричен бе той.

От партията на Славчев настояват още да се дублира цялата информация от изборите, всички партии да имат свой наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване", да се направи много широка обществено-информационна и практическа национална кампания за провеждането на изборите, да се направи ефективно обучително звено към ЦИК, задължително всички членове на СИК да бъдат обучени по равни критерии, стартиране на училище за наблюдатели, хората под карантина да гласуват по пощата.

"Ще завърша с това, което започнах - а именно справедливите граждански протести в началото. "Мутри, вън!" означава всички физически, политически и икономически мутри на прехода - вън. За нас от политическа партия "МИР" българският преход ще свърши тогава, когато в България се проведат честни избори", каза още Симеон Славчев.