Не воювам със строителните фирми. Те са строили и ще продължават да строят за България. Срещнахме се и започнахме да работим по важните теми в краткия мандат на служебното правителство. Това казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за вестник „Строител“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Комитова уверява, че ще предложи сумата от 1,5 млрд. лв. за ремонт и поддръжка на пътищата в бюджет 2022, които средства трябва да се гласуват от следващото редовно правителство. „Установих, че от 2018 г. за тази дейности всяка година са давани между, 1,5 и 2 млрд. лв.

Проблемът е, че са давани не през санкция на парламента, а с министерски постановления от излишъци в бюджета“, коментира министър Комитова.

Тя подчертава, че тази практика е поставяла строителните фирми в риск от предходните управляващи, защото никои не може да гарантира, че ще има бюджетни излишъци в края на годината, за да се плати на фирмите. При бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка 400 млн. лв., на всички е ясно, че са недостатъчни при огромните нужди.

„Тази строителна дейност е управлявана по много безотговорен начин. От години фирмите в пътния сектор зависят от един малък бюджет, от излишъци, от постановления, от това кой кога ще намери пари да им плати. Тази практика трябва да се премахне. Парите трябва да са сигурни, работата да е свързана с парите, които са определени по бюджет и да се спазват срокове и качество и т.н., защото противното означава хаос и огромен стрес“, коментира регионалният министър.