"Пловдив е моята България. Това е мястото, в което съм израснала и живея и градът, който олицетворява най-голямата свобода - свободата и достойнството на страната ни. Пловдив е емблематичен в историята на държавата ни.  Тук са Конституцията на Източна Румелия, Съединението, първото изложение, първото издателство, първият Панаир, първият полет с балон, първата стачка на работниците в тютюневата индустрия. Това е мястото с най-силен заряд на свободата на словото", това заяви Мария Капон, която е втора в листата на коалицията „Изправи се! Мутри вън“ в Пловдив. 

Днес тя, заедно с водачите на листите в града под тепетата и в област Пловдив Николай Хаджигенов и Румен Йончев, бяха домакини на представянето на основните мерки от Плана за България на коалицията. Капон беше модератор на събитието, където съпредседателите на партиите Мая Манолова, Николай Хаджигенов и лидери от листите очертаха приоритетите от програмата на  "Изправи се! Мутри вън!". 

„Политиката в България се схваща обикновено през личности, но ние знаем, че тя е експертиза, идеи, проекти, изчисления - понякога скучни, но без тях не може да се управлява. Обичайните обвинения към протестиращите през изминалата година бяха, че те са "тулупи", "тиня", "маргинали", които просто се бунтуват, но не знаят какво искат. Малцина забелязаха, че по време на едно от Великите народни събрания бяха представени 5 хоризонта за развитието на страната, които обединяват представите на разноликите хора от протеста, които искат да живеят в уредена и модернизирана държава с добри доходи“, посочи още Капон.

Арман Бабикян от Отровното трио, който се впуска на челно място в битката в София, представи именно тези пет хоризонта, върху които е стъпила програмата на коалицията.

„По време на протестите мантрата на властта беше, че ние сме някакви пропаднали хора, които: „не искат да сме ние, но не знаят какво искат. Защо искат да слезем от власт, не влизат в диалог с нас?“. Но ние с терористи не преговаряме. Това обаче не означава, че не знаем какво искаме“, посочи Бабикян.

Хоризонтите, които представи Коалицията са:

  1. Спиране на кражбите на държавно ниво, т.е. на корупцията.
  2. Промяна и борба за справедливост – реформа в правосъдието и изваждане на прокуратурата от по думите им „недосегаемото ѝ място“ с цел осигуряване на правова държава. Възстановяване на върховенството на закона.
  3. Инвестиция в бъдещето на поколенията. Човешкият ресурс да бъде поставен на пиедестал – модерно образование, електронно управление, дигитална система на високотехнологично и ефективно здравеопазване и достъп до култура. Модела за растеж да се промени – не ниски разходи за труд като конкурентно предимство, а талантливи хора, добра инфраструктура, културна среда, качествено образование.
  4. Икономически ръст, обоснован на научни изследвания, иновации и цифровизация. На България е нужен устойчив годишен ръст между 6 и 8% и зелена икономика.
  5. Качество и ефективност на държавните институции. Създаване на стабилни и справедливи за всички условия за развитие, премахване на бюрокрацията, администрация на "едно гише". 

„Ако не тръгнем в тази насока, населението ни ще продължава да се стопява. Така си отива и потенциалът на страната, тъй като повечето от новите емигранти са в детеродна възраст. Иначе ще продължим да бъдем конкурентни със сервитьори и шофьори. В България в хубаво, защо? Защото се плаща най-малко“, риторично осмя модела Бабикян.

Той подчерта, че Четвъртата индустриална революция тече в момента и помоли аудиторията да си представи, че сме във времето на Гутенберг и пропуснем печатното слово.

„Ако пропуснем този момент заради слаби политици и силна мафия, страната ще остане безвъзвратно изостанала", добави още той.

По време на пресконференцията бяха очертани важни идеи, включващи коригиране на материалния закон и приложението му в сферата на правосъдието, икономиката и социалната политика.

700 милиона лева за подкрепа на децата, майките и семействата, както и увеличение на еднократната помощ при раждане съответно за първо, второ и трето дете по 2000, 3000 и 4000 лева, предложи Мая Манолова. Тази безвъзмездна помощ от държавата ще се дава на родители, които разботят и се осигуряват през последните 2 години и по прогнозни сметки ще обхване близо 10 000 семейства. Лидерът посочи, че в програмата им влиза увеличение на майчинството през втората година до 60% от работната заплата на майката, но не по-малко от една минимална работна заплата. Тя посочи още, че трябва повишаване на парите за първокласници и осмокласници, както и че детските градини и ясли трябва да бъдат изцяло безплатни.

„На 4 април е началото на края на модела на чекмеджето. Ние имаме алтернатива на едноличния корупционен модел, който Борисов установи и това е нашият план за България, нашият план за неотложна подкрепа на гражданите на България. През следващите няколко години в България ще влязат над 30 милиарда евро от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост и следващия програмен период. ГЕРБ и ДПС вече имат план как да плячкосат тези пари. „Изправи се! Мутри вън“ сме гарант за това, че тези пари ще стигнат до всяко българско семейство. Време е България да спре да бъде страната на работещите бедни“, посочи Манолова.

Минимална работна заплата от 1250 лева, индексиране и покачване на пенсиите, намаляване на данък печалба от 15% на 10%, намаляване на патентния данък със 75%, увеличение на прага на влизане по ДДС до 200 000 лева, както и премахване на т.н. „данък уикенд“ са част от икономическите мерки, предвидени в програмата.

„За мен това е работа. Да си кандидат за народен представител означава хората да решат дали да те назначат или не. Тоест да ти дадат една огромна отговорност, включваща дори това да бръкнеш в джоба им, когато се решава какви данъци да се плащат. За мен не е важно хората да ме харесват, а да знаят, че ако искат някой да работи за града, да може да свърши работа, 24 часа на денонощие съм на разположение. Днес на моите картички са същия телефон и адрес, които имах преди 15 години“, обясни Мария Капон.

В програмата влизат спиране на привилегиите на министрите и депутатите, какво и ревизия на 11-годишното управление на Бойко Борисов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Спонсорирана публикация!