Момичета и момчета от първите по рейтинг гимназии в Пловдив преди два месеца основаха Менторския съвет на Общество Nota Bene. Те са отличници, с изявени таланти в различни области. Въпреки това, всеки от тях се отказа да кандидатства за стипендия и вместо това прие да отдели време и усилия,  за да се включи в организацията на всички събития на Обществото. Менторите се запознаха с кандидатурите на всички ученици, предложени за стипендии, а след това с тайно гласуване отсяха най- добрите. 81 младежи от 8 до 12 клас, възпитаници на пловдивските училища, всеки месец ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на Nota Bene.

В поредица от материали сайтовете TrafficNews.bg и PlovdivTime  ще представят младите ментори. Всеки от тях бе поканен да попълни своя „лексикон” с въпроси. Надяваме се да ги опознаете през техните отговори!  

 

-  Представете се с няколко думи ?

Казвам се София Костова и съм ученичка в немска паралелка на Випуск 2018 на ЕГ „Пловдив”

 -  Какви са вашите хобита и интереси?

 - Бих могла да напиша цяло есе по този въпрос, защото съм склонна да опитвам от всичко - през годините съм се занимавала с много неща - например танци и свирене на китара, но трайно място в сърцето ми си спечелиха фотографията, книгите и пътуванията. Имам чувството, че електронната книга и апаратът са станали като продължение на ръката ми. Тренировките не остават на заден план - с удоволствие ходя на фитнес, от време на време и на езда. Старая се да намирам достатъчно време и за събития, свързани с изкуството - концерти и театрални постановки например. Харесвам енергията на такива събития, когато сме съсредоточили вниманието си върху нещо по-голямо от нас и оценяме и подкрепяме труда на артистите.

 -  Любима книга, писател, филм, актьор, песен, музикант, картина, художник и сентенция. И защо точно те?

 People wait all week for Friday, all year for summer, all life for happiness” - смятам, че човек става истински щастлив, когато осъзнае, че щастието е личен избор и решение, което той трябва да вземе в свои ръце, а именно - да не разчита на външни фактори и обстоятелства да го направят щастлив. Като вярна почитателка на тази идея винаги се стремя да открия позитивното във всяка ситуация и всеки ден правя нещо, което да ме накара да се почувствам добре и себе си.

Но не бих могла да посоча любима книга, писател и др., измежду тези, до които съм се докоснала, затова бих желала да обобщя, че харесвам такива произведения, които ме карат да се замисля и развиват, а и доста често предизвикват погледа ми върху света.

 - Каква искате  да станете,  когато пораснете, , къде и какво ще учите, след като завършите гимназия?

 - Подготвям се за следване в Германия, но все още се колебая между две специалности, съчетаващи творческото мислене и общуването и запознанството с нови хора. Не бих искала да остана в чужбина след университета, тъй като смятам, че зависи от нашето поколение да допринесе за развитието на България, затова се надявам да имам възможността да се реализирам в родната си страна.

Мечтата ми е да продължа да се развивам. Определям се като доста любопитен човек и за мен психическият и физическият застой просто не са вариант - искам да запазя енергията, която ме движи напред и да я прилагам в правилната посока.

 - Текущи проекти, с които се занимавате?

 - Към момента съм член на Менторския съвет на Общество Nota Bene и за втора поредна година изпълнявам длъжността на PR на Ученическия парламент към ЕГ „Пловдив”, където членувам откакто съм ученичка в гимназията. От скоро се включих и към младежката организация Z Club Plovdiv към Zonta. Радвам се, че има проекти като тези, които предлагат много на брой разнообразни предизвикателства за младите хора като мен - смятам, че допринасят много за развитието ни и носят чувство на удовлетвореност, когато видим, че от вложените от нас енергия и усилия има резултат.

-  Какви, според вас, са основните проблеми пред развитието на младия човек в днешна България?

-  Смятам, че голям процент от младите хора са талантливи и способни, но не използват пълния си потенциал, защото са несигурни относно посоката, в която искат да се развиват. Причините вероятно са много, но, поне за мен, коренът на проблема е, че нямат реална представа какво ги очаква в живота след гимназията. Когато човек няма ясна идея в главата си, е доста лесно да се поддаде на паниката и да загуби мотивацията да се развива.

 - Как виждате ролята на Общество Nota Bene в подкрепа на младите хора? 

- Напълно сигурна съм, че Общество Nota Bene би могло доста успешно да се справи с горепосочения проблем. Нашата роля е да търсим талантливи млади хора и да им помогнем да се развият. Да, финансовата подкрепа определено е голям плюс, но всеки от стипендиантите на Nota Bene ще има възможността да бъде наставляван от специалисти в неговата сфера и да стажува директно в многобройните фирми, които подкрепят обществото. Смятам, че това ще мотивира младите хора и ще им даде нужната сигурност, за да отключат пълния си потенциал.

 -  Занимава ли ви се с обществени проблеми? Какви каузи бихте подпомогнали и защитили?

 - За мен е изключително удовлетворяващо да се занимавам с обществени каузи. Бих се радвала много ако успея да допринеса за това младите хора да получат шанса да работят още от училищна възраст - нещо напълно нормално за развитите западни държави. Твърдо защитавам идеята, че това допринася за развитието на една самостоятелна и уверена в уменията си личност. 

С удоволствие бих защитила и каузи, свързани със здравословния начин на живот, защото са мен самата тази тема е от изключителна важност. От малка съм възпитавана, че здравето е в основата на нашето развитие и вярвам, че всеки трябва да осъзнае предимствата на полезната и вкусна храна и да усети чувството на пълно спокойствие и целеустременост след пълноценна тренировка.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg