Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Това каза председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма, предава "Фокус".

"Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това", заяви Медведев.

По думите му добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. Според него тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца. 

"Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 хил. души. И Русия има какво да предложи – Олимпиада, Световно по футбол, има много градове, където ходят туристи освен Москва. Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна", посочи руският премиер.

Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. "Стараем се да предложим и нови туристически маршрути", посочи той.

Министър-председателят на Русия уточни, че се подготвя мащабен проект, който предвижда улесняване на визовия режим за туристи от всички страни.

Той обясни, че Русия е на първо място по брой Национални паркове в света. "Територията ни е много голяма, природата ни е богато надарила, затова ще направим каквото можем, за да могат повече хора да се запознаят с това", посочи премиерът и обясни, че държавата ще инвестира в екотуризма. По думите му Русия цели да развие и историческия туризъм.

"Вчера с Бойко Борисов коментирахме въпросите за комуникацията между градовете ни с морски пристанища. Това наистина е нещо важно особено в условия, в които съседите не спят и с удоволствие развиват такива комуникации – и морски превози, и авиационни", каза още Медведев.

Българският му колега - премиерът Бойко Борисов заяви, че България води миролюбива външна политика, за да привлича повече туристи. 

"В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят, ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси", заяви Борисов.

По думите му имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. "Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения, успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари, за да се улеснят максимално туристите", заяви премиерът и припомни, че се говори за фериботна връзка между Бургас и Новоросийск.

"С министъра на туризма и Сдружението на общините обсъждаме, за да можем да отговорим на конкуренцията от Турция, да направят точна сметка, за да се подпомогне браншът. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където може да се направи много. Не случайно и на нашите бази непрекъснато се подготвят руски спортисти", посочи той.

"В сферата на детския туризъм с Медведев говорих да му пратим снимки на пионерския лагер на Камчия, за да можем да развием и това", коментира Борисов. "Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори".

Бойко Борисов обясни още, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото. "И очакваме тази година да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза още той.

Снимка: bTV