Руският премиер Дмитрий Медведев пристига днес начело на бизнес делегация в София за двудневна визита. Той ще разговаря с българския си колега Бойко Борисов и ще бъде приет и на "Дондуков" 2 от президента Румен Радев.

Медведев ще бъде посрещнат с официална церемония пред храм-паметника "Свети Александър Невски". След срещата в Министерскиясъвет гостът ще поднесе венци пред Паметника на незнайния воин.

Заради посещението полицията поетапно ще затваря района около "Св. Александър Невски", Министерския съвет, президентството и парламента.

Престоят и паркирането ще бъдат забранени и по част от улиците “Астана”, “Сердика”, “Оборище”, “15-и ноември”, “Цар Шишман”, “Николай Гяуров” и “Московска”.

Коли няма да може да се оставят и пред паркинга пред хотел “Хилтън”, паркинга пред Националния исторически музей и пред хотел “София Балкан”, както и на площад “Княз Александър I”. 

Забранява се влизането на коли по ул. “Астана” между бул. “България” и Национален музей “Земята и хората” от 8 ч в понеделник до приключване на мероприятията във вторник.

Енергетиката, икономиката и туризма са трите водещи теми на разговорите между българската и руската делегации.

Минаването на втория ръкав на газопровода “Турски поток” през България и доставките на руски газ за хъб "Балкан" обаче ще са най-важните за нас акценти в преговорите на Медведев и  Борисов.

Страната ни се надява да остане водещ играч в изгражданите връзки за синьо гориво на Балканите. След като стана ясно, че „Турски поток” ще завие през България, трябва до края на годината да е изградена тръбата до Сърбия

Предварителната информация е, че другата тема за разговорите между Борисов и Медведев е проектът “Белене”. Процедурата за избор на инвеститор за централата вече е в ход, а покана ще бъде изпратена до компании от Китай, Корея, Франция, включително и до руската “Росатом”. Интерес има и от “Дженеръл електрик”. От “Росатом” бяха отправили предложение за финансиране на проекта по модела на унгарската централа “Пакш 2”.

Тоест с междудържавен заем, който ще изплаща дългосрочно и след като Втора атомна заработи. По-късно в София зам. генералният директор на руската компания Кирил Комаров заяви, че “Росатом” би участвал в проекта по най-комфортния за българското правителство начин.

На 5 март, втория ден от визитата на руския премиер, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият заедно българо-руски бизнес форум за туризма. На него ще се търсят възможности за насърчаване на двустранните пътувания. Медведев идва в София заедно с министъра на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин и с представители на руския туристически бизнес.

С 47,9% е намалял износът за Русия през миналата година, а вносът се е увеличил с 13,3 на сто. При стокообмен от 3,810 млрд. долара, износът ни е за 417,7 млн., а вносът – за 3,392 млрд. Ръстът е от увеличението на внос на енергоносители – основно нефт и природен газ, и на руди.

Отрицателното за България търговско салдо е нараснало с 35,7%. Тези числа ще бъдат също една от темите в разговора между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Борисов е загрижен от този дисбаланс в търговията между двете страни. Очаква се провеждането в България през септември 2019 г. на поредната 17-а сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 г. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.

Дни преди посещението на руския премиер, у нас беше генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.