В общо 10 секции в страната е преустановено или изобщо не е започвало машинно гласуване, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, а поводът – проблеми с устройствата.

Проблемните секции, където машините не са сработили, са в областите Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник, София област и Шумен.

По две са тези секции в Сливен и РИК 24 в София.

"В момента се докладва и една секция в Шумен, където също има технически проблем, който може би няма да може да бъде отстранен и там също ще бъде преустановено", добави той.

Според Андреев този проблем не може да се определи като провал, защото това е под 1%, а машините са разположени на произволен принцип.

"Може да има и други проблеми някъде в страната, но на този етап ЦИК не разполага с подобна информация. Взето е решение ЦИК да изиска информация от РИК къде има проблеми с машинното гласуване", посочи той.

Андреев каза, че е имало запитвания към ЦИК защо избирател не може да упражни правото си на глас в съседна секция, където има машина за гласуване.

Говорителят на ЦИК обясни, че машинно се гласува само според секция, в която избирателят е записан в списъците според постоянен адрес.

Снимка: БГНЕС