Мария Капон не се нуждае от представяне. Тя е до водача на коалиция „Изправи се Мутри вън“ Николай Хаджигенов в 16-и МИР-Пловдив. Жена, която изнесе през годините редица мъжки битки, човек, който води докрай своите каузи. Има доста започнати, които е нужно да завърши в следващото Народно събрание. Капон гледа своите съграждани в очите, защото може да си го позволи. Успяла е да си извоюва правото да казва какво мисли, без да се тревожи за последствията, защото истината е била и е на нейна страна. През годините Мария е устояла на всевъзможни и много ураганни политически ветрове. В последния, 45-и Парламент, тя бе толкова работоспособна за 2 седмици, колкото повечето депутати не могат да се похвалят за няколко мандата поред. Мария Капон е работохолик чиста проба. Пловдивчани могат спокойно да я изпратят отново като свой представител, който няма да ги подведе. Напротив, ще натиска докрай, за да работи в полза на своя роден и любим град Пловдив, който е нейната България. Мафията, начело с Борисов, направи всичко възможно, за да отврати хората от политиката, в преимуществената си част те не се интересуват от нея и махат с ръка – всички са маскари. На 11 юли трябва да продължим промяната, която започнахме по площадите миналото лято. Време е да върнем основите на една нормална и модерна България – с бюлетина №8 и преференция №102. Трудно предизвикателство, но напълно осъществимо.

-Г-жо Капон, хвърлихте много енергия в кампанията, за да покажете, че в „Изправи се Мутри вън“ сте различни. Наистина ли е така?

-Да, наистина и не го крием. Аз съм десен човек, хора като Арман и Николай стоят също в дясно от центъра. Но ние сме събрани с една цел – смяна на модела на управление в България, защото имахме едноличен режим. Ние нямахме дясно или ляво управление, а еднолична куполна структура, която доминираше над всички, подобно на мафията. Когато решим тази обща цел, тогава ще мислим за различията си. Може да Ви звучи комично с днешна дата, но аз бях най-яростната опозиция на Манолова по времето на Тройната коалиция. Важното е, че намерихме сили да преодолеем това, в името на надпартиен интерес. Когато прехвърчат искри между остри камъни сред нас, това е искрено, за разлика от други формации, които имат ужасни противоречия, но пред публиката се усмихват. Има много политически въпроси, за които и до днес сме на коренно противоположни позиции. За тях имаме свободен вот и всеки гласува според разбиранията си. 

-Твърдите, че, за да е просперираща държавата трябва да се управлява с интелект, а не с анцузи. Само това достатъчно ли е?

-Не, трябва и смелост, и неподкупност. Познавам много интелигентни хора, които се продадоха на миналата власт, за да получат приятна кариера и личен просперитет. Така, че е нужна цялата комбинация, за да променим управлението. До вчера имахме друга комбинация – между алчност и неграмотност. Все още спорим помежду си кое от двете нанесе по-големи щети на България.

-Кои са трите приоритета, за които ще се борите с най-голям плам в 46-ия Парламент?

Правосъдна реформа, икономика в спешен порядък, модерно образование.

Масово ходене до урните е най-неприятният сценарий за управляващата в последната декада клика. Как бихте надъхали пловдивчани, за да го сторят? Ще се събудим ли под тепетата?

Аз мисля, че под тепетата живеят много будни хора, които обичат България. Ако не отидем до урните на 11-ти, а отидем на плаж, изборите ще минат, но на следващата година вместо плаж, ще заварите бетон. Всеки може да реши кое от двете иска.

-„Изправи се Мутри вън“ е сред най-често споменаваните формации от Бойко Борисов, който твърди, че в нейно лице мутрите са си направили коалиция…

-„Мутри вън!“ е именно тази част от протеста, която свали Борисов от власт. Те започнаха бунта и съсипаха авторитарния режим. Срещу тях бе образувано дело, бяха подслушвани, следени и омаскарявани. През цялото време Борисов твърдеше, че ги финансират мутри. Нищо подобно не можа да докаже прокуратурата му, а днес се разследва незаконно подслушване. Така, че Борисов има защо да ни е бесен. Просто продължава старата песен на нов глас.

-Как ще коментирате това, че хората станаха свидетели на гръмовни скандали, снимки, записи, разкрития от бизнесмени и дори от САЩ за потресаваща корупция от страна на Борисов и паралелната държава, но въпреки това социолозите дават място в тройката на вота на ГЕРБ-СДС?

-ГЕРБ загубиха към 350 000 гласа на миналите избори, а сега ще загубят още повече. Загубата на ГЕРБ не е социологическа, а политическа. Те се превърнаха в мръсна дума за българското общество и никой не иска да управлява с тях, въпреки процентите им. 

Експертизата ви в областта на финансите, на културата и на образованието е завидна. На нея ли ще разчитате само или можем да очакваме изненади?

Ще използвам и международния си опит в отношенията с европейските институции и натрупаните знания в областта на енергетиката и националната сигурност, за да бъда максимално полезна. Никой не е специалист по всичко и предпочитам да съм полезна там, където знам най-много.

-Винаги сте била открит човек, но какво не знаят за вас пловдивчани? Ще се отчитате ли подробно пред избирателите, ако отново Ви изпратят в Парламента?

-Не знаят колко много кал бе хвърлена по мен и колко ми е коствало. И до днес има хора, които твърдят, че съм била депутат от НДСВ и съм била кандидат за кмет на Пловдив. Това са парченцата – остатъците от мръсната герберска пропаганда срещу мен. Аз съм била само в една партия – тази на Стефан Савов. След това създадох Единната народна партия. Но това е мой личен въпрос и няма нужда хората да страдат на тази тема. 

А иначе поддържах постоянна приемна още през 2005-та година, която работеше всеки ден и се смяташе за чудо невиждано. Сега се надявам това да е в реда на нещата.

-Какво мислите за т. нар. „Български патриоти“ и за партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов?

Скептично съм настроена към патриотизъм, свързан с любовта към чужда държава и основан на омразата към различни части на българския народ. За мен родолюбие е да обичаш хората и родината си, да искаш те да живеят по-добре, по-справедливо и по-богато, а не да мразиш някого.

-Чувствате ли подкрепата на Николай Хаджигенов, на Арман Бабикян, на Мая Манолова и Татяна Дончева?

-С Арман се познаваме от 2005-та година и във всички битки сме били заедно. Николай е човек, до чието рамо е чест да застанеш, защото сме от една кръвна група – биткаджии. И двамата сме остри характери и не знам Арман как издържа между нас (смее се). Около нас има и много хора, които не познавате, но се превръщаме в чудесен екип, който тепърва ще ви изненадва. Георги Табаков, Анастас Гьоков, Валентина Василева, Иван Тодоров… едва ли ще изброя всички, но събирането на капацитет при нас се случва в битка. Тогава се изпитват силните характери.

-Колко процента искате да видите като резултат за „Изправи се Мутри вън“ под тепетата и като преференция за вас с №102, за да изкрещите „Густо, майна?

-Колкото е процентът на смелите хора, искащи категорична реформа, а не на тези, които следват посоката на вятъра. Едва ли ще крещя, защото знам, че ни чака работа. Но ще бъда горда с доверието на всеки един гражданин на Пловдив, който ме изпраща в парламента, за да свършим важни неща за страната и за града. Персоналният ми успех винаги е на второ място. Успехът трябва да е за всички, иначе няма смисъл. Предпочитам пловдивчани да извикат „Густо, майна!“

 *Купуването и продаването на гласове е престъпление!