„Пловдив е пионер в цифровизирането  на културното наследство, като институциите са успели  да дигитализират огромен обем от историческите си паметници и артефакти. Това трябва да е сигнал към всички в Европа”, заяви водачът на листата на ГЕРБ/ЕНП за евроизборите Мария Габриел при посещението си в Пловдив.  Тя се запозна с дигиталния центъра към НБ „Иван Вазов”. През последните годините културните институции и градските власти успяха да дигитализират над 50 000 обекта от културно-историческо наследство на града. 

Еврокомисарят призна, че библиотеката е едно от любимите й места, тъй като в нея се вижда българският дух и обичта към културата. Тя каза още, че пловдивската библиотека й е повече от позната, предвид факта, че тя е завършила Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

„Винаги съм работила с регионалните библиотеки. Знаете, два пъти подред съм организирала конкурса Читател на годината. Той даде ясна представа, че няма възраст за четенето и любовта към книгите и културата.  Много е важно да продължим да популяризираме нашето културно наследство в България, с които сме допринесли за Европа и света”, каза кандидатът за евродепутат. Тя поздрави градските власти и ръководството на библиотеката за това, че допринасят за  интегрирането на новите технологии в културните институции. По този начин библиотеките стават едно по-приятно и привлекателно място.

„Новият дигитален център изпраща силно послание. Най-напред защото е в духа на Пловдив - винаги е бил модерен, ценящ историята, но с поглед към бъдещето. Днес само 10 % от културното наследство е цифровизирано.  Аз ще продължа да работя за инициативата, която стартирах само преди месец – паневропейска  кампания за 3D визуализация на културни паметници и артефакти в Европа”, каза Габриел.   Тя призова културното наследство да се цени и съхранява, тъй като така отстояваме идентичността си.  В същото време новите технологии, може да направят по-интересни тези места за младите читатели,  а в същото време на европейците и хората по света да имат достъп до него.

Вижте още във ВИДЕОТО:

* Купуването и продаването на гласове е престъпление 

Спонсорирана публикация.