Мария Габриел е водач на листата на ГЕРБ за евровота. Първите места в листата са заети от представители на ГЕРБ, които и в момента са част от Европарламента. На второ място е най-дългогодишният представител на ГЕРБ в ЕП Андрей Ковачев. След него са Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов. А шестото място е за СДС и Александър Йорданов.

Едва на седмо място се класира бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова.

Политическа партия ГЕРБ ще се регистрира първа за предстоящите евроизбори, съобщи председателят на предизборния щаб и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. По традиция ГЕРБ винаги се регистрира първа в ЦИК за избори. И този път традицията ще бъде спазена, а 17 младежи от МГЕРН са стартирали тази сутрин караула, който стои пред ЦИК, за да пази ред. Досега на всеки вот ГЕРБ се регистрираха първи.

По думите на Цветанов политическите опоненти на ГЕРБ ще заложат на агресивна и “злобна” кампания, но партията не бива да отговаря по същия начин.

“Когато партията е стабилна, когато партията е сплотена, разбира се, че нашите опоненти ще извадят всичко, за да разбият това, което е ГЕРБ”, каза Цветанов.

На 27 май, когато се събудим, ние трябва да знаем дали не сме направили грешка като избиратели”, допълни той. Макар че нито веднъж не спомена директно темата за скандала с имотите на властта, която му коства оставката като шеф на ПГ на ГЕРБ, Цветанов направи няколко намека за черна кампания от страна на опозицията.

Ето и цялата листа:

1. Мария Габриел, еврокомисар

2. Андрей Ковачев, евродепутат

3. Андрей Новаков, евродепутат

4. Ева Паунова - Майдел, евродепутат

5. Асим Адемов, евродепутат

6. Александър Йорданов, квота на СДС, бивш председател на НС

7. Лиляна Павлова, депутат, бивш министър на европейското председателство

8. Емил Радев, евродепутат

9. Ивелина Василева, депутат, бивш министър на екологията

10. Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян

11. Иво Ралчовски, лекар, член на БЛС, общински съветник от Враца

12. Младен Шишков, депутат

13. Николай Диков, член на МГЕРБ, общински съветник от Стара Загора

14. Камен Костов, зам.-областен управител на Сливен

15. Йоана Йончева Фильова

16. Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката

17. Илия Лазаров, главен секретар на СДС

Мария Габриел направи и предложение към останалите водачи на листи. "Нека заедно определим брой теми, по които всички ще защитаваме интересите на България", каза тя и посочи част от възможните: Шенген, двойният стандарт при храните, Дунавската стратегия.

“Листът е отворен и нека заедно го допълним. Нека не оставяме някой друг да взима решенията вместо нас”, каза тя.

Думата взе и Александър Йорданов, който е едно от лицата на СДС. Той започна изказването си със своята култова реплика: “Днес е един хубав ден за българската демокрация”. И продължи: "Днес ние си подаваме ръка в името на едно още по-добро настояще и бъдеще на България и Европа".

По негови думи ГЕРБ и СДС имат за цел да не допускат БСП и лидера им Корнелия Нинова до властта. “Никоя друга партия, никоя друга коалиция не може да стори това. За това ни е събрала съдбата”, каза той.