Да бъдат раздавани по чифт чисто нови маски и ръкавици на входа на всяко училище или друга сграда, в която има изборна секция. За това ще настояват от Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ. Днес председателите на двете партии Веселин Марешки и Валери Симеонов посетиха Пловдив, където дадоха пресконференция, заедно с водача на листата от Пловдив - град Елена Пешева. Повод за нея бе рискът от разпространение на коронавирус сред избиратели и членове на комисии в деня на вота. 

Ще настояваме ЦИК да издаде незабавно методически указания за гарантиране на безопасността на изборите, заяви Симеонов. Той допълни, че оптималното решение би било дезинфекция на всички повърхности, химикалки и машини след всеки един избирател. На практика обаче това е невъзможно, особено в часовете, в които има струпване на избиратели пред секциите, смята той.

От коалицията ще настояват предпазните средства да се раздават в присъствието на униформени, а гражданите, които отказват да ги носят, да не бъдат допускани до урните. 

"Това е най-бързото и прагматично решение. По груби изчисления на държавата ще ѝ бъдат необходими около 1 млн. лв., за да може да защити здравето на всички граждани и да улесни вота. Ако хората са спокойни за здравето си, повече от тях ще отидат до урните", допълни кандидатът за депутат Веселин Марешки. 

"Ако някой ревнува, че сме го измислили ние, сме готови да дарим идеята си на някого другиго, за да може да се реализира", заяви той. 

Водачът на листата в Пловдив Елена Пешева допълни, че предложението ще бъде отправено и до Националния оперативен щаб.