Френският президент Еманюел Макрон призова други европейски държави и САЩ да се откажат от пет процента от запасите си на ваксини за COVID-19 и да ги дадат на страни като Африка.

Той предупреди, че по-бедните страни плащат "астрономически цени" за ваксини, произведени на Запад.

Макрон нарече сегашното, неравномерно разпределение на дозите "безпрецедентно ускоряване на глобалното неравенство" и предупреди, че някои държави взимат два или три пъти повече ваксини от страните от Европейския съюз.

"Стотици милиони ваксини са дадени на богати страни, а разпространението дори не е започнало в бедните страни. Това е кулминацията на безпрецедентно глобално неравенство. Неприемливо е наличието на ваксини да зависи от това къде живеят хората", каза Макрон пред "Файненшъл таймс" преди срещата на страните-членки на G7.

Макрон добави, че дисбалансът е "политически неустойчив" и предупреди за възможността за "ваксинална война", отбелязвайки, че Китай и Русия предлагат своите ваксини на страни, които нямат достатъчно.

Той смята, че решенията на европейските държави и САЩ за пренасочване на малка част от запасите им няма да повлияят на масовата ваксинация в тези страни.

„Не говорим за милиарди дози или милиарди евро. Трябва бързо да дадем 4-5 процента от дозите, които имаме. Това няма да промени нашите ваксинационни кампании.“ - допълни Макрон.