Листатата на ГЕРБ за евровота ще бъде готова до края на март. Номинациите в структурите в страната са приключили на 20 февруари и сега протоколите се обработват в централата на партията. За водач най-усилено се спряга името на българския еврокомисар Мария Габриел.

Запознати обаче предупреждават, че ситуацията може да се промени. На предните избори за европарламента през 2014 година начело беше вицепремиера Томислав Дончев. Сега той категорично няма такива амбиции.

Място сред избираемите позиции в листата за 26 май вероятно ще намерят голяма част от сегашните представители на ГЕРБ в европарламента. В партията са изключително доволни от работата на Ева Майдел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Емил Радев. Според запознати Владимир Уручев, който досега представяше партията в Брюксел, ще се откаже сам.

В БСП нещата не са така ясни. Дали Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти, ще води листата им, ще стане ясно след седмица. Червените ще се съберат на пленум на 17 март. Неофициално се знае, че ръководството не приема добре идеята Станишев да застане начело.

На 15 март ще приключат последните конференции, на които общинските организации излъчват своите номинации. Според близки до Станишев в момента той води убедително пред останалите претенденти по брой номинации. От ръководството обаче припомнят, че решението за водача е политическо и то не зависи от конференциите. Основен опонент и фаворит на ръководството в битката на президента на европейските социалисти за първото място засега изглежда депутатът Елена Йончева. Самата тя обаче споделяла, че няма амбиции за европарламента. Според запознати е възможно Йончева да бъде поставена на първо място, а Станишев втори.

На пленума на 17 март обаче няма да стане ясно друго, освен името на водача. Цялата листа ще бъде подредена на 7 април. Запознати споделят за TrafficNews, че пред председателя на БСП Корнелия Нинова стоят две опции. Едната – да нареди кандидатите заедно с Изпълнителното бюро на партията и да пусне цялата листа за гласуване от Националния съвет. Другата, която към момента изглежда по-вероятна е, да подложи на тайно гласуване от пленума всички номинирани за евродепутати. Така листата ще бъде подредена на база това кой е получил най-много гласове в Националния съвет.

При ДПС нещата са доста по-ясни. Там лидерството на Филиз Хюсменова изглежда напълно непоклатимо.

При Обединените патриоти шансовете да отидат обединени на евровота изглеждат все по-малки, с всеки изминал ден. Структурите на НФСБ номинират лидера си Валери Симеонов за водач на листа, ВМРО посочват заместник-председателя си и евродепутат Ангел Джамбазки, а от "Атака" вече отричат Волен Сидеров да има амбиции за Брюксел, но признават, че не могат да се обединят дори около обща програма. Последният станал публично известен опит за коалиционен съвет завърши с провал.

"Воля" отива на изборите през май в нова коалиционна формула, но вероятно с лидера си Веселин Марешки начело.

В традиционното дясно вече е ясно, че ДСБ и "Да, България" на Христо Иванов отиват заедно на евроизборите. Хората на Иванов чрез вътрешни избори вече излъчиха Стефан Тафров за свои кандидат. ДСБ пък подкрепиха действащия си представител в европарламента Светослав Малинов. Предстои ръководния орган на коалицията да се събере и да нареди листата.