Представителите на институциите и политически партии, както и кандидатите за европейски депутати упражниха правото си на глас на изборите за Европейски парламент. Те изразиха очакванията си за бъдещето на Европа и България.

След като гласува президентът Румен Радев отбеляза, че се всички ние се нуждаем от единна, силна и социална Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани. "Нуждаем се от демократична България, силна с върховенство на закона и свободата на словото", заяви президентът. "Нашето бъдеще, нашата свобода и благоденствие ще зависят и от хората и идеите , които подкрепяме с гласа си", допълни Радев. Държавният глава призова всички българи да гласуват и да не оставят друг да избира тяхното бъдеще вместо тях. Според него масовото участие в тези избори е най-сигурният начин за неутрализиране на всеки опит за доминация на контролиран, корумпиран и купен вот. По отношение на публикуването на данни от социологически проучвания в изборния ден, той посочи: "Народното събрание вече се произнесе ясно по този въпрос. Отваряме още една възможност за манипулация и фалшификация с това решение".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че гласува за Европа на здравия разум, а не на популизма и на крайно левите и крайно десни течения, за силния глас на България в Европа. Караянчева избра да гласува по традиционния начин чрез хартиена бюлетина. "Засега още има много опасности в електронното гласуване за манипулация на вота, затова трябва да изчистим всички проблеми по него. Тогава и аз с удоволствие ще гласувам електронно. Мен не ме притеснява това, просто съм традиционалист", каза още председателят на българския парламент.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна заяви: "Ние сме Европа и Европа трябва да е такава, каквато на нас ни харесва. Това значи сигурна, просперираща, с високи доходи, със сигурност, справедливост, свобода". По повод мнението на президента, че трябва да се забрани публикуването на екзитполовете в изборния ден, премиерът коментира: "Той беше активен през цялата кампания и аз го приемам като политически лидер. Не ми цитирайте човек, който през цялата кампания работи за БСП, който и да е той. Това е лицемерие".

Той допълни, че не само данните трябва да се публикуват, а след това и да се търси отговорност от агенциите, ако те не са реални. Във връзка с ниската избирателна активност, Борисов заяви: "Много хора са навън сега. Министър Маринов ми докладва, че са създали всички възможни мерки. Спряхме ТИР-овете, за да могат хората да гласуват. В България се правят дълги празници по 3 - 4 дена, хората обичат да пътуват, имат пари и пътуват в чужбина. Ще видите какво става на границата". "Обикновено там, където има режим и диктатури, се вдигат за огромни избирателни активности, защото тогава става като гражданска война. Докато сега хората са спокойни, Европа е спокойна и на това го отдавам", допълни той.

Главният прокурор Сотир Цацаров също упражни правото си на глас на европейските избори. Той обяви, че е гласувал за една по-различна Европа, за български представители в ЕП, които биха работили със своя глас за една по-различна Европа. "Аз я разбирам като Европа на европейските столици и нейните граждани, а не на брюкселската демокрация. Европа, която е силно ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред, а не икономически бюрократи, проблеми, свързани с пакети мобилност и т.н. Гласувах за Европа на гражданите, а не на чиновниците от Брюксел, за Европа в автентичния и вид", добави Сотир Цацаров.

След като даде своя вот лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е гласувала за промяна и справедливост. "Българите да имаме своето достойно място там, да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот. Разбира се, гласувах и за промяна и в България и за справедливост тук", добави тя. Нинова също призова за активна избирателна активност.

Вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов избра да подаде своя глас в 27-ма секция в 134 СУ "Димчо Дебелянов". Той отбеляза, че гласува за евродепутати, които да защитават българския интерес, съобщава "Фокус". Според него големите държави в Европейския съюз проявяват двоен стандарт и лицемерие към по-малките. "Ние изпращаме в ЕП хора, които не свеждат глава и се борят за българския интерес", добави той.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел изтъкна, че е гласувала за силна България в обединена Европа. "Гласувах за уважавана България така, каквато е начело с премиера Борисов. За България, задаваща приоритети в европейския дневен ред. За Европа, която се грижи за най-отдалечените училища, за най-малкото населено място - Европа, която носи полза в ежедневието", заяви Габриел.

Водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева коментира, че тази вечер България и Европа ще бъдат променени, а БСП ще успеят да извоюват достойни европейски доходи и справедливост. "Всичко това, което сме казали по време на предизборната кампания ние ще го изпълним. Бъдете сигурни в това", изтъкна Йончева.

Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки обяви, че е гласувал за силна България в Европа на отечествата. "Моят избор винаги е бил родолюбието, патриотизмът, националната отговорност", каза той. Джамбазки определи като притеснителна ниската избирателна активност в страната. "Призовавам всички българи, които се интересуват от бъдещето на отечество ни да отидат днес до урните. Не отнема много време. Днес хората са работодатели и началници и трябва да дават задача на тези, които избират", коментира още той.

След като гласува на изборите за Европейския парламент водачът на листата на "Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)" Валери Симеонов заяви, че е гласувал за това България да има в Европейския парламент дейни и смели хора. Според Симеонов на тези избори е важно качеството на хората, които ще влязат в Европейския парламент. "Гласувам за Европа на нациите. Това гласуване не е за това каква Европа ще избираме. Европа ще бъде такава, каквато си я направим. Гласувам за смели и действени хора, които могат да влязат в огъня за да свършат работа, а не за оперетни герои и послушковци", отбеляза Валери Симеонов.

Председателят на ДПС и водач на листата на партията Мустафа Карадайъ заяви, че е подал своя глас за мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот на всички ни в България и на младите хора.

Лидерът на АБВ и кандидат за европейски депутат от "Коалиция за България" Румен Петков изтъкна, че изпращаме една от най-грозните кампании. "Гласувах за едни силно представителство на България в Европейския парламент, защото ние се нуждаем от много по-ярко излъчване и да се защитят националните ни интереси“, добави той. Петков отбеляза, че основният му приоритет на България на европейско ниво е гарантирането на мира. Той подчерта, че каузата на евродепутатите трябва да бъде само една- България и посочи, че трябва да изпращаме достойни и почтени хора.

Председателят на СДС Румен Христов заяви пред журналисти, че е гласувал за обединена Европа и за по-добър живот на българите. "Аз съм уверен, че десницата ще спечели. Има нужда от това, защото Европа трябва да се развива икономически. В основата на икономическото развитие винаги са били десните партии", добави Христов. Според него най-подходящият председател на ЕК е Манфред Вебер.

Президентът на ПЕС и кандидат за европейски депутат от листата на "БСП за България" Сергей Станишев призова гражданите да гласуват за това Европа да бъде единна. "Европа трябва да бъде социална, това е от български държавен интерес, защото за най-бедната държава в ЕС това ще бъде от полза за всеки един българин", заяви той. Според него тези избори са от изключително значение за ЕС, защото доминирането на Европейската народна партия над европейските институции през последните повече от 20 години e наложило политиката на рестрикции и орязване на социалната държава.

Снимка: БГНЕС