България все още има шанс да влезе в еврозоната през следващата година. Това коментира тя в първото си телевизионно интервю след началото на втория си мандат, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите й, страната трябва да се справи с инфлацията до края на годината като единствен непокрит към момента критерии за приемане на единната европейска валута.

"Във фонда ние смятаме, че шансът на България да влезе в еврозоната през 2025 година остава, въпросът е затова как да се реши последната задача, задачата за сваляне на инфлацията".

Според Георгиева е важно и как ще бъде проведена комуникацията с европейските институции, така че да може конкретният план за приемане на еврото да бъде изпълнен успешно. Управляващият директор на МВФ напомни защо е важно да станем член на еврозоната.

"В свят, който е по-податлив на шокове, те се случват по-често, по-неочаквано да имаме допълнителна защита като член на еврозоната е в интерес на българите".

Прогнозите на МВФ са за нисък растеж на глобалната икономика и за една изоставаща технологично Европа. Старият континент трябва да се съсредоточи върху реформи, които ще подпомогнат бързата дигитализация и осъвременяване на консервативната финансова система.

"За нас тази тема, структурни реформи, които могат да подкрепят динамичен растеж са изключително важни и в развитите страни и в развиващия се свят".

Кристалина Георгиева коментира и получените в края на първия й мандат критики, че МВФ подпомага Руската федерация с експертиза и наблюдение като оценява икономиката на страната.

"Мисия в Русия няма. Що се касае до икономическите консултации с Русия, това е задължение на фонда. Ние имаме отговорността да оценяваме икономическата ситуация във всички страни членки", заяви тя за БНТ.

"Ние нямаме никакво намерение да бъдем фактор за това войната да стане по-жестока".

МВФ ще продължи с паричната си подкрепа за Украйна като програмата насочена към Киев достига 16 млрд. долара.