Орязване на социалните помощи на онези, които се водят трайно безработни, а демонстрират сериозен стандарт на живот, предлага ВМРО с промени в Закона за социалното подпомагане.

Те ще подлежат на ежегодна оценка от Агенцията за социално подпомагане и помощите им могат да бъдат намалени до 50%.

"Целта ни е в закона да се опише какво точно е "недобросъвестно получени средства" като социални помощи от държавата", обясни Александър Сиди.

И даде пример - "когато човек на помощи притежава имущество, несъобразено с доходите му, или прави обществени прояви, които също не съответстват на доходите му като големи сватби от 200-300 души. В такива случаи не само трябва да се намалят плащанията, но и тези пари да бъдат върнати", смята той.

От ВМРО обясниха, че внесените законови промени са в посока реализиране на концепцията за ромите, внесена от вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов и стъпки за реална интеграция на ромските общности.

"Социалният паразитизъм е един от основните проблеми в държавата в последните години. Това са хора, които не работят, не полагат общественополезен труд, а очакват държавата да ги издържа без всякакви условия", обясни зам.-шефът на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

Той обясни, че държавата трябва да въведе изисквания към хората, които получават социални плащания. Ежегодно трябва да се правят оценки на трайно нетрудоспособните лица, които получават месечни помощи. Да им бъдат поставяни задачи като повишаване на грамотността. Да има задължителни мерки, които да правят тези хора пригодни за пазара на труда, който има глад за работна ръка.

Оценките ще се провят от Агенцията за социално подпомагане, а критериите ще се напишат от социалното министерство.

"Целта ни е да се промени изцяло системата за социално подпомагане и от източване да стане ефективна", допълни Веселинов.

Снимка: flickr