„Както всички знаем за избор на правителство трябват 121 гласа в залата на Народното събрание. Разбираме, че имаме само 36 и трябва да търсим съюзница. Обърнахме се към ИБГНИ, ДБ и Има такъв народ.Поставихме си за цел да съставим редовен кабинет, за да посрещне кризите, които идват, и мнозинство, което да приеме бюджета. Според изказванията на колегите те не искат да подкрепят такова правителство. Очевидно е, че след интервюто на Слави Трифонов настроенията започнаха да се променят“, това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че левицата се намира пред два варианта - или моментално да върнем мандата, ако днес не срещнат подкрепа, или да го задържат, докато не се „намери отговор на важните въпроси“, т.е. актуализацията на бюджета.

„Ние избираме второто. Както знаете има спор за третия мандат и въпреки това той е неограничен с времето, но трябва да бъде решен в разумен срок. Нямаме никакво намерение да го държим в неразумен срок, ако не срещнем подкрепа“, посочи Нинова.

По думите ѝ обозримият срок БСП да върне мандата е между 10 и 15 септември. В момента второто четене на актуализацията на бюджета е насрочена за 7 септември, но от партията на Нинова ще предложат насрочването му по-рано.

„Поканите за срещите с другите партии остават. Тяхно е решението дали да дойдат, но искаме публично пред тях да се заявят позициите на партиите в Народното събрание, пред целия народ. В следващия дни това ще стане ясно. Ако на тези срещи не се постигне съгласие, да проявим разум и да намерим мнозинство, което в кратки срокове да приеме Бюджета – да съкратим срока между първо и второ четене, ако трябва ще направим извънредни заседания, ще работим денонощно и упорито в следващите дни за да се приеме актуализацията на бюджета. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен на насрочи дата за избори и да разпусне народното събрание. Така пенсионерите ще останат без индексирани пенсии, болниците без лекарства, лекарите без бонуси“, обоснова се още Нинова.

Тя допълни, че няма да допусне държавата да бъде в хаос.

„Знаем, че има лица и партии, които искат бързо връщане на мандата, тоест да хвърлим държавата в хаос, но ние имаме ангажимент към пенсионери, работещи, полицаи, военни и здравни работници“, посочи още лидерът на левицата.

По думите ѝ присъдата за поведението на партиите „ще я даде народът на следващите избори“.

Тя се обърна и към Бойко Борисов.

„Вчера той заяви, че трябва да върнем мандата веднага, ако другите партии не ни подкрепят. Господин Борисов, преди да давате оценки на другите партии си отговорете на въпроса защо никоя от партиите не желае да разговаря с ГЕРБ и кой днес е в тотална изолация. Ако гледате на здравето и доходите на хората като на игра, ние гледаме на тези въпроси като отговорност“, посочи още Нинова.