Само на 25 км разстояние от Пловдив ще намерите отговор на въпроса къде може да се научите да карате ски най-близо до тепетата. И то не на една, а на две писти с различни условия и цени. Първата писта е до хижа „Копривките“, а втората до еко хотел „Здравец“. Далече сме от идеята да препоръчаме и двете писти на запалени скиори, но що се отнася за деца или начинаещи в този спорт, условията са съвсем прилични.

През зимния сезон снежната покривка е около 20-30 сантиметра, има достатъчно заведения, в които може да похапнете или да се стоплите с чаша чай и най-важното – само за половин час с кола от Пловдив и сте там!

Именно от близкото разстояние идва и един от недостатъците – в събота и неделя районът буквално се пръска по шевовете. Поляните се превръщат в паркинг, снегът в калище, а в повечето заведения едва се намира място.

И все пак дори и да не сте скиор, все ще намерите къде да се разходите или кътче, в което да повозите детето си с шейна.

Било то за начинаещи или за професионалисти, ските съвсем обаче не са евтин спорт. Дори като изключиш нощувката и храната, все пак трябва да си платиш за ползването на пистата, да си наемеш екипировка, а ако си съвсем начинаещ, ще се наложи и обучение от ски учител. Като събереш всичко това, в повечето случаи става трицифрена сума.

Ето и една проста сметка за това колко точно ще ви излезе удоволствието на карате ски на двете родопски писти.

Започваме с писта „Копривките“, където има малък и голям влек. Там може да се отдадете и на нощно каране във вторник и четвъртък от 18.30 до 22.00 часа.

Първото най-важно, което ще ви е необходимо, е екипировка. За възрастен ще трябва да платите 25 лева, а за деца – 20 лева.  Няма как да не си платите и цената на писта, която също е 25 и 20 в зависимост от възрастта.  И в двата случая си плащате за цял ден.

Един учебен час (50 минути) в група ще ви струва 30 лева, а ако искате индивидуално, ще ви струва 65 лева.

И така ако сложим чертата – минималната цена, която трябва да платите за един ден, е 50 лева за възрастен и 40 лева за дете. Ако към това прибавим и един час учител с група, сумата скача съответно на 80 и 70 лева.

Малко по-евтино ще ви излезе на пистата на еко хотел „Здравец“.

Цената за пистата на ден за възрастен там е 16 лева, а за дете под 12 години - 13 лева. Екипировката за възрастен струва 22 лева, а за деца – 14 лева.  50 лева е цената на индивидуално обучение от ски учител за 50 минути, а в група 25.

Тук сметката е, че екипировка и писта за възрастен ще ви излезе 38 лева, а за дете 27 лева.

Като добавим и ски учител за час в група, става съответно 63 лева и 52 лева.