По-малко от две седмици преди листите за народни представители да бъдат регистрирани, все още има редица неизвестни сред големите формации.  Въпреки това челните места на партиите, които очакват да попаднат в 45-тото Народно събрание, изглеждат решени.

Безспорно  погледите са приковани преди всичко в ГЕРБ, които са категоричният фаворит за спечелването на вота. В Пловдив град единствената въпросителна е колко мандата ще вземе формацията на Бойко Борисов и как ще бъдат разпределени останалите места, даващи столове в парламента.

Водач отново се очаква да бъде Бойко Борисов, който получи над 300 номинации от пловдивските членове на ГЕРБ.  Сред първите трима ще бъде и бившият кмет и областен координатор на партията Иван Тотев. Вероятността Тотев да бъде единственият представител на местната организация на ГЕРБ е доста голяма. Партията ще се надява на поне 5 мандата от 11-те в Пловдив град,  а до 6-тата позиция в листата местата изглеждат заети. Вежди Рашидов по традиция отново се очаква да бъде на избираемо място, а Спас Гърневски, който е от гражданската квота - също.  Предвид коалицията, която направи ГЕРБ със СДС,  на „автентичните сини” ще бъде дадено място сред първите 5 в листата. Въпросната позиция почти сигурно ще бъде заета от лидера на СДС Румен Христов.  Ковчежникът на парламента в няколко мандата Менда Стоянова засега не възнамерява отново да бъде сред листите, но ако има промяна в решението й, то е повече от ясно, че и на нея ще й бъде намерено челно място.

Т.нар висяща шеста позиция е единственото място, от което може да влезе друг пловдивски представител от ГЕРБ в следващия парламент. Председателят на Общинския съвет Александър Дъжиков е едно от спряганите имена, а друго е Димитър Лазаров. Бившият шеф на следствието в Пловдив не е сред най-разпознаваемите лица под тепетата, но има силно лоби в София. Шестото място би гарантирало място в парламента, ако Борисов стане премиер или влезе от листата в София. Това, разбира се е, при хипотеза, че ГЕРБ вкарат 5 мандата от 16 МИР.

В БСП нещата са ясни. Водач на листата ще бъде Корнелия Нинова, която обаче по-скоро влиза в битка с Георги Гергов, отколкото с Бойко Борисов на вота. Втори зад нея ще бъде проф. Иво Христов, а на третата позиция градските социалисти наредиха Теодора Халачева. На последния вот БСП взе три мандата от Пловдив, но прогнозите са за не повече от две места в новия парламент. Една от причините е  именно сблъсъка между местната структура и националното ръководство. Вероятността Халачева да влезе в парламента, ако Нинова избере софийския мандат, едва ли ще се случи. Така социалистите в Пловдив за първи път могат да останат без депутат член на организацията от 30 години насам.

Фрагментацията при патриотичните формации ще направи битката повече от интересна.  Лицето на „патриотите” Славчо Атанасов излезе в пенсия, а ВМРО и НФСБ поеха по самостоятелен път. Водач на листата на „войводите” се очаква да бъде депутатът Александър Сиди, а зад него бившия кмет на „Южен” Борислав Инчев.

 Предвид оттеглянето на Славчо Атанасов и други знакови лица на НФСБ от структурата, то ВОЛЯ ще има водещо място в новата коалиция. Водач се очаква да бъде депутатът Елена Пешева, а до нея Нина Миткова.

В ДПС също ще бъде интересно. Три са имената, които се спрягат за челните места в Пловдив град и област.  Депутатът от Движението за права и свободи Хамид Хамид може да оглави и двете пловдивски листи.  Бившият министър на Околната вода и горите д-р Джевдет Чакъров също е сред спряганите лица за водач на листата.

От извънпарламентарните партии, които са с шанс за места в Народното събрание, повечето ще разчитат на кандидати от София, които да се впуснат в лидерската битка под тепетата. Водач на „Демократична България” ще бъде почти сигурно председателят на „Да, България” Христо Иванов, а зад него ще бъдат наредени общинските съветници от Пловдив – Йордан Иванов, Добромира Костова и Веселина Александрова.

Доскоро основен фаворит за първото място на платформата на Мая Манолова и Отровното трио, бе именно бившият омбудсман. Към днешна дата обаче почти сигурно водач на „Изправи се! Мутри,вън!”  ще бъде адвокат Николай Хаджигенов от триото.

Проектът на Слави Трифонов, който е пълна загадка  за социолози и експерти за това как ще се представи на вота след по-малко от два месеца, вероятно ще разчита на местен кадър. Стратегията на шоумена е за абсолютно информационно затъмнение до предизборната кампания, което е доста спорно дали ще бъде успешно. Очаква се в Пловдив водач на листата на бъде Николина Деспотова, която е и областен координатор на „Има такъв народ”.

На практика следващите пловдивски депутати ще зависят преди всичко от това софийските водачи от кой многомандатен избирателен район ще предпочетат да влязат. От основно значение за преразпределението на мандатите ще има и колко партии ще влязат в следващото Народно събрание.

В Пловдивска област битката ще бъде интересна на няколко фронта.  Все още не е ясно кой ще бъде водач на ГЕРБ, но към момента изглежда това да бъде областният управител Дани Каназирева. Зад нея ще бъдат представители на най-големите общини в  Пловдивска област, като се очаква и ген. Константин Попов отново да е на избираемо място.

Интересен казус може да се заформи с друг водач на парламентарно представена партия в Пловдив област. Все по-усилено се говори, че начело на ВМРО в областта може да застане пловдивският общински съветник Владимир Кисьов. На практика това ще изправи един срещу друг Каназирева и Кисьов, които са съпратийци в „Съюз за Пловдив”. Водач на социалистите в областта ще бъде Манол Генов, като БСП трудно ще успее да напълни цялата листа от 22-ма кандидати заради масовите отводи в структурата.

ДПС има силна структура в Пловдив  и сериозни кадри, но не е изключено някои от лидерите на либералната партия да я поведе в 17 МИР.    

Крайният срок за регистрация на листите е 2 март, като на 5 март започва и предизборната кампания.