Животът в по-зелените квартали е свързан с по-малко стрес, по-голяма продължителност на живота, както и по-добро физическо и психическо здраве. Хората, които живеят близо до паркове и зелени площи, се радват на по-добро здраве от тези, които живеят заобиколени от бетон и асфалт – това е неоспоримо. Както е неоспоримо и че в озеленените квартали качеството на въздуха е по-добро, а възможностите за пълноценен отдих и социално общуване са по-големи.

„Само преди дни стана публично едно изследване на Барселонския институт за глобално здраве, според което хора на средна възраст, живеещи в квартали с повече градинки и паркове, са изложени на по-малък риск от развитие на метаболитен синдром. Което означава по-малко хора, страдащи от затлъстяване, хипертония, високи нива на кръвна захар. А всичко това е свързано с опасността от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет. На всичкото отгоре хората, имащи щастието да живеят в зелени квартали, страдат много по-малко от безпокойство и депресия”, сподели Илиян Велков – кандидат за кмет на район „Южен” в Пловдив.

Журналистът, по-известен като Густо ми е, Велков, е решен сериозно да работи за превръщането на район „Южен” в най-зеления квартал на Пловдив. За целта той е изготвил цялостна програма, приоритетите в която са:

- Запазване на зелените площи в квартала и облагородяване на съществуващите паркове.

- Поддържане на зелената система - редовно поливане, косене, залесяване с цветя и подходяща растителност.

- Изграждане на нови паркове.

- Създаване на зони за отдих и парк на голяма площ в квартал Коматево.

- Подмяна на старите пейки с нови и поддържането им след това.

- Стимулиране на гражданите да поддържат зелените площи около жилищните сгради.

- Зони в микрорайоните с еднаква визия - беседки, тротоари, озеленяване.

- Търсене на финансиране по европроекти за облагородяване на микрорайоните.

Подкрепете Илиян Велков за кмет на район "Южен" с №49 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!