Правим реструктуриране в няколко посоки. Знаем, че е в последния момент, но задаваме посоката, в която искаме следващото министерство да поеме, заяви на брифинг в Министерски съвет служебният икономически министър Кирил Петков. Той поясни, че са внесени няколко доклада в Министерски съвет.

"Първият е за изваждане на компанията "Монтажи" и да се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тези в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни", допълни служебният министър. 

Такава стъпка е направена за дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг". Следните ще бъдат преместени към Министерството на околната среда и водите, за да се гарантира прозрачност, заяви Кирил Петков.

"Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два пъти и пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към министерство на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири същност са напоителни, някои са свързани с риболова. Пак несвойствена дейност. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет ", посочи министърът.

"Имаме позитивна нагласа да се действа в посока осъществяването на проектите. Министерството на икономика най-сетне ще стане модерно министерство. Заедно може да станем двигател на българската икономика занапред", заяви още министърът и допълни: 

"Това не е въпрос на мен, като министър, а на стратегическа посока как България да се развива. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата "Монтажи". Тя е под Държавната консолидационна компания, която си има независим борд. Този тип стъпаловидни структури, с шапки компании, са били реална предпоставка за изтичане на нашите средства".