10% нарастване на брутния вътрешен продукт и 20% нарастване на износа на стоки и услуги са големи цифри, показващи икономически растеж. 2,5-те млрд. лева гаранции към бизнеса се оказаха успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-голяма, отколкото очаквахме. Допълнихме със 105 млн. процедурата по договаряне с малки предприятия. По Плана за възстановяване работихме много добре с вицепремиера Пеканов и преработихме изцяло двата проекта. 1,7 млрд. лева сега ще могат да дадени по пазарен, конкурентен принцип, за да ограниичим корупцията, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на отчета на служебното правителство.

Допълнително вкарахме нови инвестиции. Над шест от тях са с висок експортен потенциал. В Ловеч скоро ще имаме завод за електромобили с инвестиции за над 280 млн. лева, добави той.

Бяхме координатор на инициативата "Три морета", в която участваха 14 президенти, и предложихме за първи път да сложим фокус върху иновациите. В момента се водят разговори с "Гугъл" и "Амазон". Продължихме работата за пердприемаческата култура в България, отбеляза икономическият мнистър.

Започнахме програма "Община без корупция". Над 12 общини вече казаха, че искат да се включат. Програмата е отворена за всички общини, които желаят, уточни Кирил Петков.

Нашият отбор може да се похвали и с мерки за стопиране на кражбите. Спряхме правителствения проект за "София тех парк", във ВМЗ "Сопот" направихме доста работа с профсъюзите и работниците, оттеглих доверието си и си от Управителния съвет. В Българската агенция за застраховането лимитирахме експортните застраховки до 5 млн. лева. При проверките установихме, че за 416 язовира 588 млн. лева са договорени без търг и конкурс. Едва 10 язовира са завършени и то без търг. Българската банка развитие – осем компании бяха усвоили 1 млрд. лева. Над 80% от кредитното портфолио е отивало в 20 фирми. Днес с лимитът на кредитите е 5 млн. лева. Откакто новият Управителен съвет на бакната е там, средният кредит е 200 000 ервро. 65 кредита вече са погасени. Заплатите в банката са намалени с от 30 до 50%, избори министърът.

Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, който не го е страх, може да се постигне много за четири месеца, каза още Петков.