Премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството работи по нов план за овладяване на здравната криза у нас. Той покани и избрани личности от протестите, които имат медицинска експертиза, да се срещнат и да обменят мнения.

„В петък би трябвало да свърши моята карантина, защото имам и трета доза. Ако PCR-ът го потвърди, още в петък бих приветствал избрани членове на протестиращите с експертиза – лекари, вирусолози, епидемиолози, ако имат конструктивни идея как по-добре да управляваме кризата – да се срещнем, за да чуя тяхното мнение. Но не можем да говорим дали ковид съществува“, това каза по повод протеста на жълтите павета премиерът Петков, който е под карантина, тъй като е контактен.

Сблъсъци: Протестиращи опитват да нахлуят в Парламента, има пострадали полицаиАрестуваха човек с оръжие

Протестът днес се развива на фона на антирекорда по най-много новозаразени през последното денонощие.

„Най-важното за всички нас е да разберем е, че само заедно, особено с увеличение на нивото на ваксинация, можем да преодолеем вълната, така че да не налагаме нови мерки. До полунощ работихме по нов модел за решаване на това какви мерки да използваме за контрол на новата вълна. Също така решихме те да се налагат като функция само на заетостта на интензивните легла“, посочи още Петков.

Министър-председателят обясни, че са избрали да се ръководят само от процента на заетост на интензивните легла, защото техният брой е най-труден за увеличаване и интензивните отделения са най-критичното звено.

„Ще затваряме икономика и училища само когато за хората в нужда няма място в интензивните отделения“, допълни Петков.

Сериозни мерки ще бъдат взимани при 80% запълнени интензивни легла, а по-леките при 70%.

„Ако не бях в карантина, до момента щях да съм на площада – абсурдни са твърденията някой да иска нарочно да заразява Консултативния съвет“, допълни още Петков. Той допълни, че винаги има агресори по време на протестите, но те опорочават демократичните процеси по изразяване на мнение.