Конституционният съд (КС) е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Днес решение не се очаква, а е предвидено само обсъждане и приемане на документи, свързани с предмета на делото.

Междувременно днес стана ясно, че Кирил Петков е декларирал, че няма друго гражданство освен българско при всъпването си като министър на икономиката в служебното правителство през май. Това той е сторил на 10 май 2021 г.

Декларацията е предоставена от главния секретар на президента на Конституционния съд, става ясно от документа, публикуван от съда днес. Сред документите е и заявлението от 21 април, с което Кирил Петков иска да се откаже от канадско гражданство. Друг документ е изпратен от канадското посолство до самия Петков на 1 октомври. С него той е уведомен, че от 20 август вече не е канадски гражданин.

Същевременно Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство. Съдът се мотивира, че като заинтересовани страни могат да се конституират - при това при определени хипотези, само действащ народен представител и  действащ президент и вицепрезидент.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.