България запазва позицията си към преговорния процес със Северна Македония. Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна в Народното събрание.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотошенията със Северна Македония”, посочи Петков.

Днес на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министрите Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Николай Събев и Александър Николов. След блиц контрола ще се проведе и редовният парламентарен контрол.

Днес ще заседават и четири комисии – бюджетната, Комисията по правата на човека, Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и Комисията по образованието и науката.

Бюджетната комисия ще обсъди Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на ДОО за 2021 г. и Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г.

Членове на Комисията по образованието и науката ще отправят актуални въпроси към министър Николай Денков, а точка втора от комисията е първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.