От днес в цялата страна започват специализирана полицейска операция и засилен контрол върху шофьорите на товарни автомобили, автобуси, таксиметрови коли и леки автомобили.

Превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, използване на предпазни колани, техническа изправност на автомобилите и валидни документи. За това ще проверяват органите на реда по време на акцията. Ще се следи и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

По време на проверките ще се следи и за неправоспособни шофьори зад волана, а акцията ще продължи до неделя.

След няколко минути оглед на документите, както на шофьора, така и на автомобила, става ясно, че нарушения няма.

"Всичко е изрядно, само да си напомпате гумата на първата бензиностанция, за ваша безопасност", посъветвал един от проверяващите поредния спрян шофьор, предава БНТ.

Изряден беше и Борислав, шофьор на ТИР. Беше му направена и проба за алкохол. Оказа се отрицателна.

"Тези проверки са нормални. Всяко едно нещо трябва да има контрол", посочи Борислав.

При подобна акция миналия месец бяха проверени около 9000 превозни средства и установени повече от 3000 нарушения - предимно за нередовни документи, неизползване на предпазни колани и превишена скорост. Освен да следят за нередности, от Пътна полиция дават и някои съвети за шофьорите.

"Когато се предприема по-дълго пътуване на по-далечно разстояние задължително вземете одеало, подсигурете вода, проверете течността за чистачките, дали трябва да бъде допълнено, проверете охладителната система на автомобила", обясни нсп. Илия Георгиев, отдел "Пътна полиция, ГДНП.

За шофьорите е важно още през зимата автомобилът да бъде зареден с достатъчно гориво и редовно да се проверява налягането в гумите, категорични са от МВР.