Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е прекратена процедурата за провеждане на търга за продажба на поземления имот с  площ 19,847 дка, който се намира в  Созопол, местност „Герени“, съобщиха от министерството на отбраната. Решението е заради резултата от приключила проверка, разпоредена от министъра на отбраната.

По банков път ще бъдат възстановени сумите на участниците за закупени тръжни книжа и внесени депозити за участие в търга. Продажбата на това място беше насрочена за 4 септември.

Преди три дни омбудсманът Мая Манолова призова премиерът Борисов да спре търга, след като се срещна с граждани, сезирали я за съмнение за застрояване на защитени територии до Созопол. Имотът представлява бивше военно поделение с размер около 20 дка., който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни между къмпинг "Градина" и "Златна рибка". Имотът се продава от Министерството на отбраната поради отпаднала необходимост. В списъка с имотите за продажба има и други до морето. Продажбата на това място е насрочена за 4 септември.

"Според нашата проверка и данните на Специализираната карта на морските плажове и на пясъчните дюни този имот попада в обхвата на Централен морски плаж "Градина" и част от имота попада в пясъчните дюни", каза тогава Манолова.

 Проверка на TrafficNews показа, че беше обявен на търг с начална цена от 466 500 лв.  Това прави цена от около 23 лв. на квадратен метър.

В списъка с имотите обявени за продажба по морето има три полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие.  Бивше военно поделение, разположено върху 173 дка на самия морски бряг в гр. Черноморец представлява половината от от кръглия полуостров Червенка. Останалите два полуострова се намират край Несебър и Поморие.

Манолова иска Борисов да спре търг за 20 дка. между „Градина” и „Златна рибка”Бившото военно поделение до морето се продава за 23 лв. на квадратен метър.