Изготвили сме перепоръка до премиера Борисов, в която настояваме за спиране на търга на имота. Това каза омбудсманът Мая Манолова след като се срещна с граждани, сезирали я за съмнение за застрояване на защитени територии до Созопол. Имотът представлява бивше военно поделение с размер около 20 дка., който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни между къмпинг "Градина" и "Златна рибка". Имотът се продава от Министерството на отбраната поради отпаднала необходимост. В списъка с имотите за продажба има и други до морето. Продажбата на това място е насрочена за 4 септември.

"Става дума за имоти, които са на места, на които природата е запазена в своя автентичен вид", заяви Манолова. "Според нашата проверка и данните на Специализираната карта на морските плажове и на пясъчните дюни този имот попада в обхвата на Централен морски плаж "Градина" и част от имота попада в пясъчните дюни", поясни омбудсманът. Тя каза още, че настояват министерството на отбраната да спре този търг. "Настояваме за изясняване на статута на имота, защото той е обявен като частна общинска собственост, но може да се окаже, че е публична общинска собственост. Конституцията е категорична, че подобни имоти не трябва да се разпродават", категорична бе Мая Манолова.  

От 4700 дка. пясъчни дюни по Българското Черноморие близо 3500 дка. са частна собственост, каза още Манолова. Според нея не трябва да се фокусираме върху това дали е плаж, или е дюна, а мястото, което е уникално, да бъде съхранено.  Манолова каза, че премиерът може да направи първата стъпка към това. "Просто да спре търга", призова тя.

Проверка на TrafficNews показа, че имотът за който говори Манолова е обявен на търг с начална цена от 466 500 лв.  Това прави цена от около 23 лв. на квадратен метър. 

В списъка с имотите обявени за продажба по морето има три полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие.  Бивше военно поделение, разположено върху 173 дка на самия морски бряг в гр. Черноморец представлява половината от от кръглия полуостров Червенка. Останалите два полуострова се намират край Несебър и Поморие.

Мая Манолова показва карта на имота до

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кметТя заяви, че няма да търси подкрепа от партийни централи