Централният лъч на ДПС посети област Хасково. Кандидат-депутатите от листата на ДПС, водени от председателя на партията Мустафа Карадайъ присъстваха на митинг, посветен на 10-то майските събития от 1984г. по време на т. нар. „възродителен процес“ в село Караманци. След среща с жителите на хасковските села Козлец и Текето,  се проведе  предизборен митинг в град Хасково.

Пред митинга председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ДПС от 2 години призовава основните политически сили да седнат на масата и да очертаят приоритетите на държавата, за да може който е на власт да следва тези приоритети. Както виждате за две години това не се случва. Ако продължаваме да вървим така по инерция, значи и по инерция да предадем на младите най-бедната в ЕС държава, добави той. Нямаме право да завещаем на следващите поколения най-бедната страна в ЕС, бе категоричен Карадайъ.

Председателят на ДПС настоя Държавата да изпълнява ангажиментите си за отпечатването и разпространението на учебници по турски език. Той напомни, че от 20 години Министерство на образованието избягва да изпълни тази своя отговорност. Въпреки уверенията, каза Карадайъ, и този път учебниците по турски език не са включени в Постановлението на МС. „Аз ви казвам, ДПС ще отпечата одобрените учебници за турски език и на есен ще ги раздадем на нашите деца.“, заяви Карадайъ. Ето този двоен стандарт трябва да променим в нашата родина. Заради този двоен стандарт Европа ги чува, но им вижда и действията и  не им вярва. Но на нас ни има доверие, заключи председателят на ДПС и водач на листата на ДПС Мустафа Карадайъ.

Зам.-председателя на ПГ на ДПС и народен представител от Хасково Йордан Цонев обърна внимание на посещението на папа  Франциск в страната и словото на президента по време на посрещането му.  „По време на посещението си папа Франциск каза, че България е страна, в която на различията се гледа като богатство, а не като проблем. Това е принцип на ДПС от 30 години. Ние сме близо до духовните водачи на света. Затова сме най-великата партия в историята на света“, каза Цонев.

Йордан Цонев заяви, че президентът също в своето слово каза, че в момент в който в Европа се надига езикът на омразата е време да си спомним за светите братя Кирил и Методий, които изградиха мост между хората и които позволиха да се реализира принципа всеки на свой език да разговаря и да се моли на свой език. Искам от като ваш депутат и като избиратели на президента да го запитам кога ще вземете отношение по въпроса за ксенофобията в България и езика на омразата, който се лее от трибуната на българския парламент. Ние от ДПС чакаме от обединителя на нацията  какво е отношение му към ксенофобията и езика омразата в България, уточни Цонев.

На предизборната среща присъстваха и областният председател Ерджан Юсуф, кандидатите за евродепутати Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС, Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели, Севим Мусак, Станислав Анастасов, Антоанета Асенова, Петър Чобанов, Танер Кабилов, Сунай Якуб и Цветан Енчев, общински кметове и общински председатели на ДПС.

Централният лъч на ДПС посети и село Мулдава и кв. Долни Воден в община Асеновград.