Консултациите при президента за съставянето на правителство продължават. В сградата на президентството влезе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  При началото на консултациите Румен Радев каза, че съставянето на правителство е ключово за развитието на България в следващото десетилетие, заради новия програмен период.

Той поиска от ДПС да кажат вижданията си за създаването на кабинет, като не изключи вероятността третият мандат да отиде именно в Движението.

„Ние от ДПС имахме възможност вечерта на изборите, а и след това, да изразим нашата оценка за ситуацията.  Ние разчитаме вота на българските избиратели, като е ясно желанието  за промяна. Имаме няколко цели - да спрем омразата, разделението и противопоставянето в политиката. Да възстановим политическата нормалност и демокрацията, както и  рестрарт на държавността”, каза Кардайъ и допълни, че през последните години не са спрели да повтарят, че е нужен диалог.

„ ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха изборите. Едните с 300 000 гласа и  20 мандата по-малко , а другата със спад от 450 000 гласа и 37 мандата. Ние от наша страна имаме скромен ръст на изборните резултати – 20 000 повече и съответно четири мандата.За евентуална подкрепа на правителство, от трите нови партии от НС, ние казахме евентуални приоритети, които биха могли да бъдат.