ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения мораториум върху част от решенията на правителството в оставка и внесоха жалбата си днес. Това стана ясно от живо включване на партията.

Според ГЕРБ наложеният мораториум противоречи на Конституцията на Република България и с него се блокира работата на цялата държава. Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания на подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

 "Доколкото знам карантината на г-н Трифонов изтече. За неговите избиратели щеше да е по-добре той лично да постави отговорност, а не да праща поставено лице , неизвестно със своя политически опит", каза Десислава Атанасова след като внесе жалбата.

„Поздравления за спортните ѝ успехи, но кой излъчи тази дама“, заяви Атанасова в отговор на посочената от ИТН Антоанета Стефанова за министър-председател.

„Ние не видяхме нито публични дебати, нито програма предизборно. Изводите ще бъдат оставени на целия български народ. Започва огромната отговорност за президента Радев. Ще бъде наложително за останалите политически сили да вземат тежки решения. Ние поехме тази отговорност. Никой друг няма такава готовност, още по-малко г-н Трифонов“, заяви Атанасова.

„Държавата не бива да спира, докато чакаме дали „Шоуто на Слави“ ще излъчи правителство. Това е несериозно, но и нарушава Конституцията на страната“, коментира народният представител Дани Каназирева.

"Няма да се занимаваме повече с Мая Манолова. Тази комисия е създадена с предизборна цел. Тя няма да доведе до нищо, посяга се на дружества с чувствителни данни. Това е един цирк. Категорично с този мораториум се посяга върху независимостта на редица органи“, заяви Каназирева.