Разделението и фрагментацията в парламента е пряко отражение и на обществените нагласи. Това показва и анкетата на TrafficNews за мнението на хората кой трябва да управлява съдбините на България.

Вчера минаха консултациите при президента Румен Радев, като единствено от ГЕРБ ги бойкотираха. Именно това остава и единствената изолирана политическа формация към момента, след като другите 5 – ИТН, БСП, ДБ, ДПС и „Изправи се!” дадоха заявка за подкрепа на правителство с мандата на първата политическа сила или с друг мандатоносител, различен от ГЕРБ.

Започнаха и консултациите между политическите формации на базата, на които ще се вземе решение как да се продължи оттук нататък. Президентът заяви, че няма да бърза с връчването на мандата на „Има такъв народ”, за да може преговорите между партиите да бъдат съдържателни.

От ИТН сигналите са, че ще предложи самостоятелен кабинет с искане на подкрепа от другите партии. Въпреки това не се изключва и коалиционно правителство. Другите партии казаха, че биха подкрепили кабинет, но не на всяка цена.

Какви са и настроенията в хората?

Изненадващо в анкетата на TrafficNews най-много поддръжници има „екзотичната идея”  служебното правителство да стане редовно. Въпреки че над 26% са посочили тази опция, тя към момента изглежда най-малко вероятно.

На следващо място с 21% е желанието ИТН да поеме отговорност и да състави самостоятелно кабинет.

С близки резултати са другите два отговора „Избори до дупка” – с 20,32% и всички партии да се обединят и да излъчат правителство с 19,92%. С най-малко посочени отговори е коалиционно правителство на трите т.нар. партии на протестите – ИТН, ДБ и „Изправи се”  - 12,19%

Всичко това показва, че настроенията в обществото са твърде различни,  а политическата обстановка в страната не е случайна.