Петър Витанов, вторият в евролистата на БСП, изрази изненада от позицията си, но настоя, че не се смята за личен избор на лидерката на Столетницата.

"Не бих казал че не съм избора на Корнелия Нинова", каза той и категорично отсече, че БСП са лидерска, вождистка партия, а доказателството за това бил инфарктния пленум вчера, където листата на лидерката беше променена.

При тайното гласуване листата, предложена от ръководството, беше пренаредена. Стигна се и до балотаж второто и третото място, както и за петото и шестото.

За второто място се съревноваваха Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а за петото – президентът на ПЕС Сергей Станишев и Иван Кръстев.

Предварително беше утвърдено само четвъртото място, отредено на гражданската квота – за началника на кабинета на президента Иво Христов.

По думите на Витанов Корнелия Нинова носи точно толкова отговорност за резултатите на изборите, колкото и всеки друг, който е гласувал за листата.

"Имаше колективно разбиране за присъствието на Сергей Станишев. Не смятам , че Корнелия Нинова е била бламирана от Изпълнителното бюро, нещо повече – въпреки инфарктните моменти, партията излезе обединена около листата. От днес вече работим за печеленето на изборите", настоя настоящият червен депутат, който е на 37 години и е от Сливен.

Той коментира и и появата на Иво Христов в листата: "Приемам присъствието му като нещо изключително положително, защото той се възприема от голяма част от българските леви хора като автентичен техен представител, смятам че ще допринесе с положителен резултат към електоралните нагласи за БСП. Иво Христов е изявен левичар".

Според него президентската институция определено се позиционира като опозиция на тази власт.

"Не виждам нищо ненормално да имаме еднакви тези с Президентството", отбеляза Витанов.

На въпрос защо досега действащите евродепутати не се намират на избираеми позиции, той обясни, че двама от тях попадат в първата десетка.

"БСП има всички шансове да вкара поне седем евродепутати, борим се за победа и съм убеден че ще я постигнем", категоричен беше Петър Витанов.

"За нас победа ще е да имаме един глас повече от опонентите ни. Ние искаме да променим България и Европа. Никой не може да поставя под съмнение европейската ориентация на БСП", категоричен беше той.

По думите му БСП не е евроскептична партия, а напротив – стреми се да постигне промени в ЕС, така че да бъде по-социален и да възстанови гражданските защити на хората, да доведе до преодоляване на тежките неравенства.

Нинова вдигна ръце: Не отговарям за пренаредената листа на БСП!Соцлидерът с остри думи след като пленумът смени подредбата на кандидатите за евродепутати и сложи Станишен за №5

След инфарктен пленум: Пренаредиха листата на НиноваСтанишев в избираемата зона, Янаки Стоилов извън нея

И Станишев вече е в евролистата! 26 души се борят за място в листата на БСПНационалният съвет добави още 9 имена, сред тях са Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Антон Кутев и Борислав Гуцанов