Румен Радев е безалтернативен като фигура, това не гарантира преизбиране, всичко зависи от това дали хората ще гласуват, да гласуваме след седмица ще бъде безсмислено. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ евродепутатът от левицата и бивш началник на кабинета на президента Радев Иво Христов.

По думите му Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова утре.

"Много от партиите заявиха подкрепа, тя е широка. ГЕРБ има основания да се бори срещу Радев, той постави неудобни за олигархията - ГЕРБ и ДПС, въпроси. Борисов използва стратегията на огледалото - "гледаш огледалото, възмущаваш се от това, което сам си направил и го приписваш на друг, това е, което прави Борисов", допълни Иво Христов.

Според него, ако президентът беше назначен от Москва - щеше ли да опонира на Путин.

"Ако беше американски човек щеше ли да възрази срещу неизгодната за България сделка за закупуване на изтребители. Със способността да казва "не" Румен Радев се движи в тесния коридор между Великите сили, това е много сложен пилотаж", добави Иво Христов.

По думите му Радев се старае да отстоява националния интерес и го прави.

Иво Христов изрази категоричност, че "Продължаваме промяната" не е продукт на Румен Радев.

Той поясни, че Планът за възстановяване е бил забавен, за да бъде подобрен.

"При "Има такъв народ" разочарованието е видимо и ще се пренесе в урните. Хората гласуваха за екранния образ на бунтаря, а получиха една объркана парламентарна група без ясни авторитети, която не успя да формира на два пъти правителство, не успя да влезе в диалог с останалите партии, логично е да има разочарование", коментира още Иво Христов.

Според него следващият парламент няма бъде лесен и много обещаващ.

"Не мисля, че ще се формира бързо устойчиво мнозинство. И да се формира ще бъде разклатено още при самото си създаване. Надявам се парламентът да бъде около "партиите на промяната". Коалицията трябва да бъде широка, управление на ГЕРБ-СДС е нецелесъобразно, това би върнало България една година назад", каза още Иво Христов.