По-прозрачен избор за участници в местно самоуправление до момента в България не е правен. Това коментира кметът Иван Тотев по повод на първите две номинационни събрания на ГЕРБ, които се проведоха снощи в Пловдив. Градоначалникът е изключително доволен, че се следва неговият и на премиера Бойко Борисов призив партията да се отвори и да има по-широк формат на предстоящите избори. По думите му, събранията по райони преминават в добър тон, отворени са както за граждани, така и за журналисти и това гарантира, че ще бъдат избрани стойностни хора, които да имат не само амбициите, но и знанията и уменията да управляват Пловдив по най-добрия начин.

„Имаме изключително много номинации на много стойностни хора и за общински съветници, и за районни кметове. Включително вече имаме първите номинации за кмет на Пловдив, като от двата района имаме две имена на първо място, но след тях има поне по 3-4 номинации от всеки район. Така че аз очаквам да завършим този цикъл от събрания в организацията на Пловдив с между 8 и 10 номинации за кмет на община, които ще бъдат представени на изпълнителна комисия”, прогнозира Тотев.

Въпреки че събранията реално ще приключат тази седмица, номинацията за кмет на ГЕРБ ще стане ясно през август, когато изтича първоначално определеният срок. Според Тотев обаче няма да има доминираща фигура и това е добре.

„Аз лично помолих да не участвам в номинациите. В някои от районите ме номинират, но така или иначе аз съм си направил самоотвод”, обясни градоначалникът. Той решил да не присъства на събранията, тъй като всеки негов жест или дума се тълкувал по определен начин, а не искал да влияе.

Тотев прогнозира също, че ситуацията след  днешната пресконференция на ВМРО ще бъде интересна. Причината е оставената вратичка за преговори с други партии.

Градоначалникът посочи, че иска в следващите четири години Пловдив да бъде управляван от разумен и диалогичен кмет като него. „Кмет, който да държи на нещата, в които вярва. Много често, за да се постигнат резултати, трябва да се вземат тежки решения. А те рефлектират върху личността, която ги взима. Аз го изпитах на свой гръб. Видях, че за да направя промените в Пловдив, трябва много хора да са с накърнени чувства, мисли, желания. Но когато теглиш чертата и се обърнеш назад, виждаш, че всичко това си е струвало. Най-големите проекти в Пловдив са се случили след много тежки решения, включително аз съм имал много политически негатив заради затваряне на улици, преместване на цели квартали. Но сега Капана, Голямата базилика са обекти, с които ще се гордеем в следващите сто години. За да бъдат взети тези решения обаче, някой трябва да плати политическата цена. Така че трябва да има кмет, който е готов на това, защото градът го заслужава. Кмет, който има знанията, уменията, подготвен човек, от друга страна – харизматичен. И мисля, че ще намерим такъв и ще направим едно добро предложение”, каза кметът.

Но не пожела да назове конкретно име.

Тотев за номинацията на Славчо Атанасов: За пореден път излъга избирателитеПреди 6 месеца кандидатът за кмет заявил, че главната му цел е балотаж с настоящия градоначалник