БСП с опит да спрат регистрацията на "Коалиция за България". Червените внесоха документи в Централната избирателна комисия, с която искат да докажат, че марката е тяхна. Как се стигна дотук?

Преди десетина дни от АБВ - създадена от бившия председател на БСП Георги Първанов и сега управлявана от дългогодишния орг.-секретар на "Позитано 20" Румен Петков, обявиха, че ще се явят на евровота на 26 май с това име.

След като вече си размениха остри реплики, червените сега правят опит да спрат регистрацията и по административен път.

БСП внесе в ЦИК документи, с които иска да докаже, че притежава марката "Коалиция за България".

"ЦИК не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ” за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г. Обявяваме се категорично против подобен род практика за разрушаване на демократичността и опорочаваща изборния процес", заявяват от БСП.

В изборния кодекс е записано, че не може да се регистрират за участие имена на съществуващи партии и коалиции. ЦИК сега ще трябва да установи дали, след като коалицията около БСП смени името си веднъж на "БСП Лява България", а след това на "БСП за България", дали все още държат и другата марка.

А точно в деня, в който БСП направи опит да спре регистрацията на старото си име, АБВ подаде документи в ЦИК, за да го регистрира за участие в евровота. Лидерът на АБВ Румен Петков внесе необходимите документи в ЦИК.

В "Коалиция за България" на АБВ влизат седем партии, които ще се явят на изборите за европейски парламент с водач на листата професор Боян Дуранкев.

А каква е историята на "Коалиция за България"? БСП и близките до нея партии се явява с това име на избори от 1999 година до 2014 година включително. През 1999 година председател на партията беше именно създателят на АБВ Георги Първанов. Името продължи да се ползва много по-дълго време от следващия председател Сергей Станишев, а промяната в наименованието на коалицията дойде от наследника му Михаил Миков.