"Ако Борисов махне Цветанов – това ще е последната "инжекция живот" в опит ГЕРБ да изкара мандата си", разсъждава социологът Андрей Райчев пред "Фокус".

Думите му идват на фона на скандала с апартаментите на властта в столичния квартал "Изток".

Правосъдният министър Цецка Цачева вече подаде оставка, както и заместник-министърът на спорта Ваня Колева. Първата сделка, която стана ясна обаче е именно на вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според Райчев досегашните външни атаки към ГЕРБ от страна на опозицията, обществото и журналистите се превръщат във вътрешни.

"Това образувало се вътрешногерберско напрежение е "много по-сериозна фаза на заболяването", коментира социологът.

Според него ситуацията с евентуалната оставка на Цветан Цветанов е драстична не защото той е фигура №2 в ГЕРБ, а защото е строителят на партията по места.

"Много им се събра, доста време са на власт, натрупаха много грехове. Ако трябва да направя метафора, тя би била с балон. Балон със затоплен въздух. Когато балонът започне да пада, трябва да се хвърлят чували с пясък от него, за да се намали тежестта и балонът да престане да пада. Е, Цветан Цветанов е освен най-големият чувал, а и последният. Ако Борисов се реши да го махне, това ще бъде последна "инжекция живот", която ще си бие в опит да изкара мандата си", обясни той.