На парламентарните избори на 4 април българите за граница ще могат да гласуват в 465 избирателни секции, разположени в 69 държави. По информация на Министерството на външните работи най-много избирателни секции ще бъдат разкрити в Германия - общо 69. За седем от тях обаче все още се чака разрешение от местните власти.

В Испания българите ще могат подадат вота си в 53 секции, в Италия - в 25, в Гърция - в 20, във Франция - в 18, в Австрия - 17, в Канада - 13, в Белгия - 11. Във Великобритания, САЩ и Турция избирателните секции ще бъдат по 35, какъвто е максималният брой, допустим от Избирателния кодекс за разкриване на секции извън държавите-членки на Европейския съюз, пише "Дневник".

Информация с всички изборни секции и избирателни списъци са публикувани на сайта на Министерство на външните работи. Освен там желаещите да упражнят правото си на вот зад граница биха могли да проверят къде се намира най-близката до тях изборна секция от интерактивната карта, разработена Боян Юруков. Тя показва броя на избирателните секции в отделните държави по света, както и точното им местоположение.

Според създателя ѝ, целта на този портал е да позволи на българите зад граница да се информират, организират и гласуват по-лесно.

Освен достъп до картата порталът дава възможност всеки желаещ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматично персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са условията за гласуване.