Демократична България влиза в хипотеза, при която може да получи мандат за съставяне на правителство, ако остане трета политическа сила. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред Цветанка Ризова по БТВ.

„Имаме  една център-дясно формация, която трябва да гарантира движението напред на България.  Ако успеем да удържим тази позиция на кредит, може да сме благодарни и изключително задължени. Това е на базата на тази екипност, която показахме, а и най-активната кампания беше нашата. Ако успеем да удържим, ще има нов политически факт – в България ще има стабилен гарант за развитието на страната с евроатлантическа насоченост”, каза Иванов.

Относно ниската избирателна активност според Христо Иванов една от причините е, че хората са помислили, че ГЕРБ са отстранени от властта. На второ място е, че не е имало дебати пред журналисти, а някой партии са правили само кампании във Фейсбук.

„Да се формира управление не е просто аритметика. Този парламент с ниско участие на гласували  трябва да намери начин да се легитимира. Това нещо  може да е е консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието. Този студен душ от избирателите, които се въздържаха  да гласуват, то трябва да свършим една голяма работа, че може да вървим напред – трябват конституционни промени. Тогава може да говорим за експертно правителство и ограничен срок на действие”, каза Иванов.