Кирил Петков и Асен Василев казаха ясно, че ще свършат с ролята си на министри и тогава ще обявят политическите си намерения. В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще ги поканим на разговор, за да намерим онази формула, която да доведе до максимално консолидиране и надграждане, с амбицията заедно да поискаме мандата за това дълбокото трансформиране в България да се случи на базата на едно сигурно мнозинство. И съм много оптимистично настроен, че това ще се случи.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред БНТ.

"Нямаме причина нито да се страхуваме, нито да подхождаме критично към един подобен бъдещ проект. Кирил Петков, Асен Василев и техния екип са наши съмишленици. Ние работим с тях, подкрепяме ги и работим в една посока. И очакваме само надграждане. Наша задача, като представители на демократичната общност, е да гарантираме, че тази нейна консолидация, която постигаме за първи път от 2005 г., ние трябва да удържим тази тенденция и да опазим демократичната общност цяла от разделение. Но същевременно има перспектива за много сериозно надграждане с едно взаимодействие с тях", обясни Иванов.

Тези хора показаха за кратко време, че имат собствен почерк и поведение.Това са образовани и възпитани хора,  заедно гледаме в една посока, добави другият съпредседател ген. Атанас Атанасов на въпрос дали президентът Румен Радев стои зад подобен проект.

Сега няма големи партии, има средни. В зависимост от това, която партия коя ще има 2% повече, или по-малко. Социологията го потвърждава, каза Иванов. 

Три години бяха нужни, след падането на Тодор Живков, за да може демократичните сили да заемат позиции. Сега след падането на охранителя на Живков очаквате всичко да се промени. Парламентът е раздробен. Изисква време диалога да стане по-настъпателен.
Оставям с впечатление,че Корнелия Нинова и нейното обкръжение искат да бъдат признати за активни бойци., допълни ген.  Атанас Атанасов.

"И като общество и като политици трябва да се научим на диалог.
Демократична България показа диалогичност и последователност ."

"Ако Демократична България получи мандат, ще покажем как се води диалог и съставя правителство и предлага на партньорите да го подкрепят. В този парламент "Има такъв народ" , имаха вариант за правителство,но те не искаха. БСП имаха желание, нямаше как."