Консултациите между президента и петата парламентарно представен партия „Демократична България” започнаха.

Румен Радев заяви, че участието на формацията е важна, за да може да дясното да има своите представители, като мястото на изборите й отрежда важна роля. Той отново изтъкна необходимостта Народното събрание да  състави оперативно-отговорно правителство със солидна парламентарна подкрепа.

„Тези консултации са изключително важни, като носим отговорността да разчетем правилно вота на избирателите и предизвикателствата, които ни очакват. Сред тях е бърза и амбициозна модернизация на България. Отиващото си правителство, не е просто поредното, които си отива. То е едно управление с тежки проявления за институционалната криза у нас”, каза Христо Иванов. Той допълни, че ДБ е политическа сила, която набира сила, но не смята, че формацията в момента е тази, която трябва да излъчи кабинет със свой мандат.

„Трябва ни здрава основа, върху която да се разсъждава за управление  на страната. Считаме, че с мандата на втората политическа формация това е възможно.  Мнозинството гласуваха против управлението на ГЕРБ  чрез ИТН. Ние сме готови с нашата подкрепа, като започнем отговорни и конструктивни разговори. Ситуацията е, че може да има голямо мнозинство за излъчване на правителство, за да удължи животът си този парламент. Това може да се окаже рискова ситуация, правителство да осигури живот на парламента, но да няма стабилно мнозинство, за да реализира политики.  Но нови избори, може да се окажат естествен ход на демократичното съживяване на българската република”, каза Иванов.