Предстоят трудни избори около въпроса какво управление е нужно на страната и кои са онези критерии, които да покажат, че то наистина е годно, коментира в предаването “Седмицата” по Дарик радио председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов. Той посочи, че пред дилемата избори бързо или управление, абстрактно отговорът е ясен - страната е пред поне три кризи и трябва да има управление. Посочи обаче, че ако не може да бъде излъчено годно управление, има една точка, от която е по-логично отново да бъдат питани избирателите. 

“Ние не искаме избори, нека да е ясно. Имаме всички причини да предполагаме, че на следващи избори ще имаме по-добър резултат, но подхождаме изключително отговорно към този въпрос. Но и не сме готови и на всякакво управление, защото сме длъжни да бъдем част от усилието да генерираме реално, ефективно управление на промяната”, заяви Христо Иванов. 

“Мнозинството от хора, които искат промяна в България, избраха да възложат реализирането на тази промяна на “Има такъв народ”. И ние затова казваме - готови сме, ако ни бъде поискана подкрепа, защото подкрепа се иска, да влезем в много сериозен и отговорен разговор за това как си представяме тази промяна. И ако това отговаря на сериозни очаквания, които имаме и може около тях да се формира мнозинство, ние бихме подкрепили един такъв кабинет”, заяви Христо Иванов.

На въпрос за бъдещите ходове, ако и втората политическа сила не успее да състави правителство той посочи, че когато става дума за изборни резултати, числената логика е важна за преценката на кого да бъде връчен третият мандат.