„Да ви поздравя, че започваме заедно да орем държавната нива“, така приветства старта на 46-ото Народно събрание Христо Иванов, който ще бъде предложен за председател на парламентарната група на „Демократична България“.

Иванов започна с кратко изложение за ситуацията, в която се намира страната, като по думите му тя е в криза, която ще се задълбочава, ако не се вземат спешни действия.

„ България е в криза и най-очевидното изявление за това е, че повече от година нямаме пълноценно управление, нямаме управление, което да се ползва с доверие, нямаме ясна формула как ще съставим следващото управление. Страната е изправена пред изключително сложни предизвикателства. На първо място това е подготовката за задаващата се следваща COVID вълна. Това е много важно и още утре ще сезираме какви мерки можем да предприемем“, посочи Иванов.

Той използва своите минути на трибуната, за да представи приоритетите на партията си.

На второ място, след пандемичните мерки, той постави Плана за възстановяване.

„Трябва да осигурим максимално бързо неготово внасяне и да гарантираме това, че парите няма да бъдат откраднати и че наистина ще се вложат за страната“, посочи Иванов.

Той посочи, че трябва максимално бърза работа по „бюджет на промяната“. По думите му той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка, а в него трябва да бъде заложен Планът за възстановяване и в условията на много по-висока ефективност и прозрачност да се потърсим възможност за подобряване на пенсиите.

Други акценти в словото му бяха – отваряне на сериозен разговор за реформа в здравната система, както и политики, насочени към българите в чужбина в сферата на изборно законодателство, реформа на самия законодателен процес, за да се чува гласът на всеки и да се елиминира лобизмът. Иванов подхвана разговор по екологични теми, но подчерта, че те вървят с инвестиция в българската култура, образование и науки като това се превърне в национален приоритет.

Иванов засегна и геополитическа тема, свързана с щекотливия въпрос за Северна Македония.

„Трябва да отстоим българския национален приоритет. Да проявим твърдост, но и смелост, да намерим решение с проблема на Република Северна Македония и да намерим възможност заедно да бъдем в Европейското семейство. Това е стратегически интерес на страната“, посочи той.

В края на изказването си Иванов се върна към основните теми в предизборната компания на „Демократична България“ – корупция, съдебна реформа и държавен суверенитет.

„Тази криза е криза, породена от това, че в България има корупционен модел и има свои корени в тоталитарния режим, в продължаващото влияние на структурите на тоталитарния модел. Именно решението на този проблем като системен дълбок проблем е реалният отговор как България да излезе от кризата. По това как се позиционират партиите по тази тема могат да бъдат схванати техните истински искания. Кои са истинските партии на промяната ще се разбере по нашата способност и ефективност именно по този проблем. Това е проблем, който практически суспендира републиката. Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен. България в момента се намира под три мониторинга в сферата на правосъдието“, посочи Иванов.

Той допълни, че разклащане на българския суверенитет е самият факт, че „виждаме председателите на две политически партии в предизборно време да ходят да се срещат с Ердоган“.

Сред приоритетите си Иванов спрегна възстановяване на енергийния суверенитет на държавата, модернизация на армията като платформа за трансформация на цели сектори от сигурността, икономиката и образованието.

„Най-сетне трябва да въведем електронно управление, за което бяха похарчени 2 милиарда. И разбира се да работим за съдебна реформа.Ще поканим всички парламентарни сили да изложат своите виждания за съдебна реформа. Нека започнем с юридическото образование, но не можем повече да си затваряме очите за прокуратурата, за нетърпимото специализирано правосъдие, за КПКОНПИ, което е превърнато в бухалка. По тези приоритети ще говорим с всички. Диалогът е абсолютно необходима предпоставка да намерим решение, той е задължителен за хората, с които ще гледаме в една посока. Трябва управление на дълбоката промяна, на трансформацията и Господ да ни е на помощ“, посочи Иванов.