Бившият премиер Иван Костов упрекна управляващите, че не заемат позиция в конфликта, който Кремъл е започнал с НАТО.

“Българските власти са пасивни пред руската хибридна агресия срещу нашето общество”, коментира той на конференцията "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ), с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.

По думите му Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, целящи да създават несигурност.

Костов обяви, че е разрушен екипът в ДАНС, който e служил за противодействие на руските служби и сега защитата ни от руската хибридна заплаха била непрофесионална.

Според него хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващите органи или органите за борба срещу корупцията.

Екс премиерът (1997 – 2001 г.) смята, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика.

"Затова трябва да се прекъсне незаконното финансиране, но и руските проекти на наша територия", настоя той.

По думите му българската несигурност сега е по-голяма отпреди 15 години. Причина за това била и българската политика.

"Когато България ставаше член на алианса, предупредих, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност, тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далеч от западните демократични стандарти", коментира той.

По думите на експремиера симпатизиращи на Кремъл псевдонационалистически партии са във властта в редица европейски държави и България е сред най-уязвимите.

На свой ред Росен Плевнелиев, президент (2012 – 2017 г.) отчете, че НАТО е най-силният и достоен съюз в света, отстояващ принципи и ценности.

"Във времена, когато Русия по всякакъв начин се опитва да дестабилизира Европа, трябва да знаем, че патриотизъм не е да развяваш чуждо национално знаме", посочи той и призова "да превъоръжим Българската армия, като осъществим не само три, а всички необходими проекти".

"Когато виждаме огромното противопоставяне, което не е вече по линията леви срещу десни, а е по линия на демократи срещу популисти, когато очакваме самото сърцето на европейската демокрация да бъде превзето от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от основно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на гражданите и да защитава това, което смята, че е правилно за следващото поколение", настоя Плевнелиев.