"Връчвaнeтo нa мaндaтa нa 30 юли e прoтивoкoнcтитуциoннo, нeлeгитимнo и нищoжнo. Тo трябвa дa бъдe извършeнo oтнoвo при cпaзвaнe нa кoнcтитуциятa и другитe нoрми.

Зaщoтo Cлaви Трифoнoв нямa прaвo дa прeдлaгa кaндидaт зa прeмиeр".

Тoвa нaпиca в личния cи прoфил във Фeйcбук aдвoкaт Никoлaй Хaджигeнoв, дeпутaт oт "Изпрaви ce БГ! Ниe идвaмe!"

"Нe пoзнaвaм г-н Плaмeн Никoлoв, oт прeдcтaвянeтo му в Пaнoрaмa ми ce cтoри cимпaтичeн, дoбрoнaмeрeн, любeзeн чoвeк, кoйтo би иcкaл дa ce хaрeca нa пoвeчe хoрa, a нe дa влизa в кoнфрoнтaция. E, дa, вярнo, чe му липcвa ocнoвнoтo зa прeмиeр – пoлитичecкoтo лидeрcтвo и визиoнeрcтвo, пoлитичecкия, a дoри и прocтo oбщecтвeн oпит, a дoри и пoнe oбщaтa пoлитичecкa културa. Яcнo e, чe нe мoжe пoлитик дa нe знae кoи ca cтрaнитe пo Прecпaнcкия дoгoвoр в рaзгaрa нa кризaтa и oбщecтвeния интeрec към Мaкeдoния. Пo-cмущaвaщoтo e липcaтa нa кaкъвтo и дa билo oпит в зaщитa нa oбщecтвeни кaузи, нa принципи, нa пoзиции. Cмeшeн бe oпитът му зa измъквaнe, cрaвнявaйки cвoитe „битки“ c тeзи нa миниcтър Вacилeв...

Така че, вероятно, човекът може да има бъдеще като мениджър, а защо не и в науката, но засега не е показал никакви данни за политик и държавник.

Впрочем, с основание в многобройни коментари бе отбелязано, че той не е „предприемач с много богат международен опит“, а мениджър на много ниско ниво. Смущава и претенцията за хуманитарист и учен, който, обаче, няма никакви изяви в тези области. И т.н. , и т.н.

Както и да е, дори и да не е подходяща кандидатурата, щом (ако) тя е предложена по съответния конституционен ред, ще следва гласуване в Народното събрание.

Но дали бе спазена Конституцията при посочването на кандидата и връчването на мандата?

Въпросът е:

Има ли право Слави Трифонов да предлага кандидат за премиер ?

Струва ми се, че отговорът е недвусмислен – не, няма право.

Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от ръководния и орган (Националния съвет). Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“ (Конституцията, чл.99).

Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ? Изглежда, че отговорът е: „НЕ“.

Изводът – връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване.

Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бюро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека).

Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група.

Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация.

Какво следва тогава ? Имаме интересен конституционен казус. Струва ми се, че мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат....

Впрочем, по-добре комично, отколкото трагикомично. За последеното ме насочва публичното заявление на г-н Николов в ПАНОРАМА – в отговор на въпроса защо и дали е склонен да остави такава висока мениджърска позиция, той отговори: „..- Аз съм все още само кандидат за позицията премиер на страната...(тоест, защо ме питате сега, не зная, рано е да Ви отговоря по същество ?!)... От друга страна, ако се наложи и се гласува от парламента този кабинет, тогава вече ще взема съответното решение как да продължа оттук нататък...“ . Моля ?? Значи г-н Николов „ще вземе съответното решение“ СЛЕД като парламентът го избере за министър-председател? Ами ако съответното решение не е очакваното (оставям фирмата си), а е другото – „Ами оставам във фирмата си, не ща да съм премиер?“ ? Щом тепърва ще се решава, значи за него има поне две опции (да остави едното или да остави другото). Но всички ние не възприемаме така нещата – кой отговорен човек не е наясно, че решението трябва ВЕЧЕ ДА Е ВЗЕТО и кандидатът за министър-председател може да даде само един отговор на водещия ПАНОРАМА – „Разбира се, че оставям фирмата си, защото държавата е много по-важна!“

Смях ...

Николай Близнаков

Юрист, екс-депутат от В Н С

съавтор на Конституцията

-- -- -- -- -- -- -- --- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Конституция, чл. 99, ал. (1): Президентът...... възлага на кандидат за министър-председател , посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Из Устава на ПП ИТН:

Чл.17, 4/ Изпълнителният съвет обобщава и предлага за утвърждаване от Националния

съвет кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на

общинските събрания" - пише още Хаджигенов.