Финансовият министър Владислав Горанов не очаква шоково поскъпване на стоки заради въвеждането еврото.

От негов отговор на парламентарен въпрос става ясно, че в страните, които са се присъединили в последните години, или изобщо не се отчита увеличение на инфлацията от приемане на еврото или то тя е минимална и не надхвърля 0,3%.

Според финансист №1 основен принос за подобно увеличение на цените има "закръгляването" на цените от продавачите. Дори и в най-лошия случай инфлацията вследствие на прехода към евро е много под един процент.

Горанов обаче отчита, че въвеждането на единната валута може да има по-сериозен ефект върху някои услуги  - като лични услуги, цени в заведения, битови услуги и други.

Така, по изчисленията на финансовия министър, за част от хората и домакинствата, които по-често използват такива услуги в по-голяма степен, ще има отражения.

Финансист №1 обаче отчита, че вероятно ще има покачване на инфлацията и заради други фактори.

"Когато един работник в хлебопекарна получава не 300 лв., каквато беше минималната заплата в края на 2014 г., а получава 560 лв. – нормално е тези по-високи трудови разходи да бъдат пренесени в цената на крайния продукт и респективно да бъдат да бъдат отнесени по цялата верига на себестойност. Така че колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените", обяснява министърът.