Новите глоби за депутатите, които не се явяват на работа, вероятно няма да станат факт. В понеделник хората на Валери Симеонов, начело със самия него, внесоха промени в Правилника да дейността и организацията на Народното събрание.

Текстовете предвиждат при неявяване без причина на пет заседания за месец или на три поредни – депутатите да не получават никакви заплати. В момента дори при неизвинени отсъствия народните представители получават около 1200 лева – или иначе казано една трета от заплатата.

Хората на Симеонов обаче решиха да затегнат мерките заради решението на БСП да напусне парламента.

"Виждате, че НС може да работи без БСП, но отговорността за тези глупотевини ще си ги носи БСП", мотивира се той преди ден.

Първоначално промените срещнаха подкрепа в ГЕРБ.

"Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички българи, които като не отидат на работа не получават заплата", запита председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Само ден по-късно обаче нещата никак не изглеждат сигурни, научи Trafficnews.bg.

Официално отлагането на промените в правилника от дневния ред на парламента в четвъртък беше процедурен ход. Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов просто докладът, които трябва да се гласува, не е готов.

Неофициално обаче брожения срещу промените има, както в парламентарната група на ГЕРБ, така и на Патриотите. Темата с промените в правилника и лишаването на отсъстващите депутати от заплати, е било всъщност основната тема на коалиционния съвет в парламента в четвъртък. Юристи са категорични – макар и чисто процедурно да е възможно мнозинството еднолично да реши да лиши бойкотиращата опозиция в лицето на БСП от заплати, това нарушава духа на закона.

5 неизвинени и без заплати. 2976 лева не стигат, реши Правната комисияКласът прослужено време също няма се плаща при отсъствие, осигуровките остават

"Ние не сме работодатели на опозицията, че да решаваме за техните заплатите, работодател са им избирателите", мотивирали се юристи от патриотите по време на коалиционния съвет и припомнили, че през 2013 ГЕРБ също бойкотираха парламента, но никой не ги оставил без заплати. В редиците на хората на Цветан Цветанов също имало брожения. Гласно ги изразил депутатът Георги Марков.

Драконовските санкции веднага бяха отхвърлени от ДПС, които ги определиха като "посегателство срещу парламентаризма".

Случайно или не, в четвъртък преди обед, малко след отлагането на промените в правилника на парламента, Цветанов се срещна с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Двамата са обсъждали именно тази тема. На въпрос към ДПС защо според тях са промените в правилника, те отговориха с философски цитат: "Който се страхува от страданията, вече страда от страх".